Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut metrekare fiyatlarındaki artışlar yüzde 19,5 oranına ulaştı

Konut metrekare fiyatlarında artış yaşandıkça satışların getirdiği rekorlar vatandaşın ilgisini çekmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin geçtiğimiz günlerde ortaya koyduğu satış rakamları, ‘tüm zamanların rekoru’ başlığıyla gazetelerde yer edindi. Ancak konut fiyatlarında yaşanan artışın ekonomik baskının karşında hiçbir şansı yok.

Konut metrekare fiyatlarında yükselmeler devam ediyor

Emlakçılar ve gayrimenkul değerlendirme uzmanlarının değerlendirdiği verilerde, konut fiyatları Endeksa’nın Temmuz sonu raporunda yer edindi. Buna göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında görülen yükselmeler, metrekare fiyatlarını yüzde 19,5 arttırdı. Ortalama fiyatın 2 bin 514 TL olduğu, ortalama kiranın ise bin 393 TL rakamına eriştiği bildirildi. Konut yatırımlarında geri dönüş süresi ise 18 yıla tekabül ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin paylaştığı verilerde, Türkiye genelindeki konut satışları 229 bin 357 adet olarak yansıdı. Cumhuriyet tarihinde tüm zamanların rekoru olarak bildirilen bu değerler, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artış yakalamıştır.

Endeksa verilerinde ise, temmuz ayı sonundaki Türkiye ortalamasındaki rakamlar, metrekare satış fiyatlarında son 1 yıl içerisinde yüzde 19,5 artışla kapandığı tespit edildi. Ortalama fiyatın 2 bin 514 TL olarak belirtildiği verilerde, ortalama kira bedeli bin 393 TL olarak kaydedildi.

İstanbul genelinde konut fiyatları yüzde 13 artış yaşadı

Türkiye genelinde konut satışlarında daima birinci sıraya oturan İstanbul ilinde, konut metrekare satış fiyatı son 1 yılda yüzde 13 artış gösterdi. Ortalama fiyatın ise 3 bin 911 TL’ye sabitlendiği ve ortalama kira bedelinin bin 576 TL’ye denk düştüğü görülüyor. İstanbul’da yatırım yapmak isteyenlerin geri dönüşüm süresinin 22 yıla eşitlendiğini de bilmesi gereklidir.

Konut satışında İstanbul’dan hemen sonra genel Ankara, konut fiyatlarını son 1 yıl içerisinde yüzde 14,9’a yükseltti. Ortalama metrekare satış fiyatının bin 973 TL’ye sabitlendiği ve ortalama kira bedelinin bin 289 TL’ye denk düştüğü görülüyor. Ankara’da yatırım yapmak isteyenlerin geri dönüşüm süresinin 17 yıla eşitlendiğini de bilmesi gereklidir.

Son olarak, listenin üçüncü sırasına yerleşen İzmir’de konut fiyatları son 1 yılda 14,9 artış gösterdi. Ortalama metrekare satış fiyatının 3 bin 210 TL’ye eşitlendiği ve ortalama kira bedelinin bin 597 TL’ye denk düştüğü görülüyor. İzmir’de yatırım yapmak isteyenlerin geri dönüşüm süresinin 17 yıla eşitlendiğini de bilmesi gereklidir.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.