Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları Şubat ayında arttı

Konut satışları Şubat ayında yüzde 17 artış olduğu görülmüştür. Büyük veri analizi ve yapay zekâ yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve bu sayede kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkân sağlayan Endeksa, 2024 Şubat konut piyasası verilerini açıkladı. İşte, Türkiye genelindeki konut satışlarına dair detaylı bir analiz:

Türkiye Genelinde Konut Satışları Arttı

Şubat ayında Türkiye genelinde konut satış adetleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 artmıştır. Böylece konut satışları 93 bin 902’ye ulaşmıştır.

İlk el satışlarda azalma gözlenirken, kredili satışlarda artış yaşanmıştır. Şubat ayında 8 bin 827 konut ipotekli olarak satıldı ve bir önceki aya göre yüzde 49 artış göstermiştir. İpotekli konut satışlarının toplam satış faaliyetlerindeki payı ise yüzde 9 olmuştur. Geride bıraktığımız ay boyunca Türkiye’de 28 bin 594 konut ilk elden satılmıştır. Bu satışlar toplamın yüzde 30’unu oluşturmuştur.

İkinci el konut satış piyasası ise hem aylık hem de yıllık bazda artış göstermiştir. Toplam Şubat ayında 65 bin 308 adet ikinci el konutun satılmıştır. Ocak ayına göre yüzde 19, 2023 Şubat ayına kıyasla ise yüzde 15 artış kaydedilmiştir. İkinci el konut satışlarının toplam içindeki payı yüzde 70’e yükselmiştir.

Yabancılara Yapılan Konut Satışlarında Azalış

Gayrimenkul sektöründe yabancılara yapılan konut satışlarında azalış devam etmiştir. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 10, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 45 düşüş yaşanmıştır. Ayrıca ülkede yabancılar toplam bin 846 konut satın almıştır.

Konut Satışlarının Önündeki Engeller ve Değerlendirme

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt’e göre, konut satışlarında yaşanan düşüşün temel sebebi kredi sıkıntısıdır. Ancak, konut fiyatlarındaki artış ve krediye ulaşımın zorlaşması nedeniyle bir süredir satış adetlerinde düşüş gözlenmekteydi. Ve ancak, Şubat ayı itibarıyla satış adetlerinin tekrar artmaya başladığı görülmektedir.

İl Bazında Satış Dağılımı ve Değer Artışı

Piyasadaki satış faaliyetleri iller bazında incelendiğinde en fazla satış İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u Ankara ve İzmir izledi. Ayrıca Türkiye’nin en büyük üç kenti değer artışı açısından ele alındığında ise Ankara yüzde 78’lik yükseliş ile öne çıkmıştır.

En Çok Değerlenen İl: Hatay

Endeksa verilerine göre, Şubat ayında Türkiye’de en fazla konut satılan ilk 30 kent arasında en fazla yıllık değer artışı kaydeden ilk üç il Hatay, Erzurum ve Muğla olmuştur. Ayrıca Hatay’da yıllık değer yükselişi yüzde 101 seviyesindedir.

Türkiye konut piyasasında şubat ayı verileri, durağanlık gösteren satış adetlerindeki artış ve değer artışlarını yansıtmaktadır. Ancak, krediye ulaşımın zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artış, sektördeki önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca yatırımcılara, bağımsız veri ve analiz sunan kaynaklardan faydalanarak yatırımlarını yönlendirmeleri önerilmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Emlak haberler için tıklayınız…