Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satışlarında mağduriyet önlenecek

Ekonomik durgunluk, gayrimenkul sektörüne de yansıyor. Bazı projeler inşaatını tamamlayamıyor. Proje tamamlanmadan maket gösterilerek konut satan alan yurttaşlar, bu durumlarda mağdur konumuna düşüyor.

Ticaret Bakanlığı maketten konut satışında mağduriyete engel olabilecek yasa teklifi sundu. Yasada bina tamamlama sigortası zorunluluğunun getirilmesinin yanı sıra tecrübesiz şirketlerin bina yapmasını engelleyen maddeler yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı, teklifi Meclis bünyesinde kurulan TBMM Maketten Ev Satışlarını Araştırma Alt Komisyonu’na sundu.

Yasa teklifi neleri içeriyor?

Bakanlığın hazırlayıp Meclis’e sunduğu sekiz maddelik çözüm paketi; kat irtifakı tesisi için ön ödemeli konut satışının yani maketten konut satışının engellenmesini ve tecrübesi olmayan şirketin bina yapması yasaklanmasını içeriyor.

Madde kabul edilirse tapu ve noterlik tek sistemde toplanacak. Raporda, sistemle ilgili şöyle denildi: “Tapu müdürlükleri ve noterlikler arasında kurulacak tek bir sistem üzerinden ön ödemeli konut satış sözleşmelerinin yapısına ve işleyişine (cayma hakkı, sözleşmeden dönme hakkı, 36 aylık yasal teslim süresi, resmî şekil şartı, teminat vb.) uygun bir sistem oluşturulmalı.”

Zorunlu bina tamamlama sigortası yaptırma zorunluluğu da gelecek. Sözleşmeye ek olarak kurulacak otomatik şerh mekanizması ile mağduriyete karşı özel koruma sağlanacak.

Bunların yanı sıra paydaşlar arasında koordinasyon sağlayacak bir kurum oluşturulacak. İlgili madde kabul edilirse belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Dışişleri Bakanlığı, Reklam Kurulu, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı öncelikli olmak üzere bütün paydaşlar, ortaklaşa bir koordinasyon kurumu kuracak.

Yabancılara konut güvencesi

Yasa teklifinde yabancılara yönelik konut satışını ilgilendiren madde de var. Teklif kabul edilirse yabancılara broşürle yapılan satışta teminat aracılığıyla bir güvence sağlanacak. Bakanlık yabancılara yönelik konut satışının uluslararası fuarlarda teminatsız bir şekilde yapılmamasını gerektiğini ve büyükelçilere konu hakkında bilgilendirilmede bulunulması gerektiğini belirtti.