Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satışlarında son altı yılın rekoru kırıldı

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, toplam 483 bin 256 adet konut satışı gerçekleştirilerek son altı yılın rekorunu kırıldı. Buna göre 2019 yılının dördüncü çeyreği, 2013 yılından itibaren diğer çeyreklik dönemlere göre, konut satışlarının en fazla gerçekleştirildiği dönem oldu. Aralık ayında gerçekleştirilen konut satış sayısı 202 bin 74 adede ulaşarak tüm beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Aralık ayına ilişkin konut satışlarının bu kadar fazla olmasında KDV ve tapu alım satım harçlarındaki indirimin yıl sonundan itibaren bitmesi önemli bir etken oluşturdu. Yıl genelindeki -özellikle ağustos ayında- konut satışları konut kredisinde olan faiz oranlarının indirilmesinden etkilendi. Yıl genelindeki satışlar, 2018 yılına oranla yüzde 2 seviyesindeki daralmayla sonuçlandı. Bu daralma 2019 yılının ilk yedi ayında yüzde 21 oranlarındaydı.

Konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 1,9 oranında düşerek 1 milyon 348 bin 729 adet olarak kayda geçirildi.

İkinci el konut satışları arttı

İkinci el konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı, geçen yıllara göre belirgin bir fark atarak yüzde 63 oranına çıktı. Bu fark, son üç yıldır yaklaşık yüzde 53 oranlarındaydı. Yılın dördüncü çeyreğinde gerçekleşen İpotekli konut satış sayısı da diğer çeyreklerin satış rakamlarına önemli derecede fark oluşturdu.

Bu dönemde, gerçekleştirilen ipotekli konut satışlarının toplam satış içerisindeki payı yüzde 30 oranında gerçekleşti. Göstergelere göre konut kredilerindeki faiz indiriminin bekleyen talebin harekete önemli ölçüde harekete geçirilmesindeki etkisi görüldü. 2019 yılının son çeyreğindeki ikinci el konut satış sayısı geçen yıla oranla yüzde 89 seviyesinde artış göstererek 126 bin 594 adede yükseldi.

Aralık ayındaki satışlarda yüzde 47,7 artış

Toplam satış adedi önceki yıla oranla yüzde 1,9 oranında azalırken 2019 yılının son ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 47,7 oranında artarak 202 bin 74 adede yükseldi. Bu dönemdeki ilk kez satılan konutların sayısı, aynı döneme oranla yüzde 8 seviyesinde yükselerek 75 bin 480 adede çıktı. 

Bu göstergeler GYODER‘in Merkezî Kayıt Kuruluşundan ve Kamuyu Aydınlatma Platformundan da elde ettiği bilgileri içeren GYODER Gösterge, Türkiye Gayrimenkul Sektörü2019, 4. Çeyrek Raporu’nda yayımlandı.