Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut sigortası neden önemli?

Konut sigortası yaptıran vatandaşların toplam veri üzerindeki yeri yalnızca yüzde 22’yi buluyor. DASK yaptırma oranında bu değer yüzde 41’lere ulaşırken, en merak edilenlerden birisi konutlara bu kadar değer verilmesine rağmen neden sigorta yaptırmadığımız.

Konut Sigortası evimizi koruyan en önemli unsur

Yatırımda bile öne çıkan evlerimiz bizler için son derece önem taşıyor. Ancak tüm bunlara rağmen veri tablosunda çoğu kişinin konut sigortası yaptırmaktan kaçındığı görünüyor. Halbuki kötü sayılan kötü sürprizlere karşı önemli bir yeri bulunan sigortanın insanlar tarafından yaptırılmaması şaşırtıcı şey olarak görülmekte. Yangından hırsızlığa, depremden su ve sel baskınlarına kadar çok değer verdiğimiz evlerimizi koruyan sisteme dahil olmak için bu zamana kadar pek çok fırsat yakaladık. Üstelik bizler, 1999 Ağustos depremindeki zararları görmüş, 2020 itibariyle pandemi ilan edilen salgın hastalık şokunu yaşamış bulunmaktayız. Tüm bunlara rağmen oluşabilecek her türlü zarara karşı evlerimizi koruma anlayışımız yalnızca duvarlara çivi çakmamak oluyor. Yaşanan talep düşüklüğünde, bugünkü değerler yüzde 22 değerinde kaldı. İş yeri sigortasının da bir altında kalan konut sigortası zannedildiğinin aksine birçok fiyat ödemesini sizlere sunmakta.

Otomobil sigortası en ön safhada yerini alıyor

Taşıtlar bizlerin en değerli varlıkları olarak öne çıkarken, günümüzde otomobillerin yüzde 60’ında kasko sigortası bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortasında bu değerler yüzde 80’i buluyor. Ancak hayatımızın çoğunu geçirdiğimiz yaşam alanımız olan konutlarda herhangi bir korunma unsuru bulunmamakta. Yapılan sigorta bugün yalnızca yüzde 22’yi karşılayabiliyor.

Sigortalar gerçekten pahalı mı?

Türkiye gazetesinden Canan Erarslan’ın belirttiğine göre, orta halli bir otomobil için yılda sadece kasko ve zorunlu sigortası için 2 bin TL’yi cebimizden çıkarıyoruz. Konutlarımızı korumak adına yaptırmamız gereken sigorta aslında bu fiyatın neredeyse 10’da biri kadar. Yazar, en önemli karşılaştırmanın hem maddi hem de manevi yönden olduğunu vurgulamıştır.

Ev sahibi olma şartı aranıyor mu?

Kişinin konuta dair sigorta yaptırması adına herhangi bir ev sahibi olma zorunluluğu aranmıyor. Örneğin, bir hırsızın eve girdiği zaman verdiği maddi zarar yine sizi etkilemektedir. Ya da bir elektrik kontağının çıkarttığı yangın, su baskını gibi yaşanan korkunç olaylardan yine sizler zararlı çıkıyorsunuz. Bu nedenle kiracı olsanız dahi konut sigortası yaptırmanız mümkün bir hale gelmiştir.

Peki bu sigorta neleri kapsıyor?

Belirli genel şartların yanı sıra şirketler arasında size sunulan özel şartlarda bulunmaktadır. Ancak biz genel itibariyle maddelere bakarsak, yangın, infilak, yıldırım, hırsız, fırtına vb. belli başlı can güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı koruma hizmeti alabileceğimizi görebiliriz. Aynı zamanda seçtiğiniz pakete uygun çilingir hizmeti, bakım ve onarım hizmetleri gibi pek çok avantajlara da sahip olmak mümkün.