Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut sigortasında dikkat edilmesi gerekenler

Konut sigortasında bir tür tuzak olduğunu düşünen vatandaş bu uygulamadan kaçınıyor. Ancak Türkiye’de en büyük değerin konut olduğunu bilenler yine hırsızın karşısında kilit dayanmadığını fark edemedi. Bir konut sigortasının bu konuda konutunu koruyacağından habersiz olan milyonlar sigortanın yanına yaklaşmıyor. 

Konut sigortasında değer anlaşılacak

Pandemi döneminin yol açtığı durgunluktan sonra ekonominin yeniden canlandırılması adına kamu bankaları yeni bir girişimde bulundu. Düşük faizli kredilerin ardından birinci elde 0.64 faiz oranlı ev satın almak isteyenler bankaların yollarını aşındırmış ve nihayet günün sonunda bir ev sahibi olmayı başarmıştır. Türkiye’de belki en büyük sorunlardan birisinin aslında konuta dair olduğunu bilen vatandaşların sevinci fazla sürmeyecektir.

Hırsızın, depremin ve doğal afet gibi bir takım sorunların oluştuğu Türkiye’de evini garanti kapsamına almak isteyenlere Mapfre Sigorta, Sabah gazetesi aracılığıyla altın değerinde bilgiler paylaştı.

Fiyatlar il ve ilçeye göre değişebilir

Öncelikle unutulmaması gereken en önemli husus konut sigortalarının firmalar arası değişim gösterdiğidir. Bu nedenle ilk yapılması gereken şeyin satın alınacak pakette ne tür hizmetlerin yer aldığına dikkatlice bakılmalı ve ihtiyaç durumuna göre seçimi yapılmalıdır.

Konut sigortalarında fiyat değişiminin başlıca nedenleri bulunur. Bunlar arasında binanın yapı tarzı, brüt metrekaresi, kullanım şekli, yapının bulunduğu il ve ilçeye bağlı fiyatlar olabilir.

Sigorta kapsamında belirlenen fiyat ev satış bedeli üzerinden değil, inşa bedeli üzerinden baz alınır. Evin satış bedeli üzerinden sigortalatmaya giden vatandaş daha fazla fiyat ödemek zorunda kalabilir. Burada en önemli husus hasar gerçekleştiğinde anlaşılır. Satış bedeli üzerinden gerçekleştirilen bir konut sigortası, yine inşa bedeli üzerinden hasar tespiti yapmayı uygun görür.

Doğal afetler gerçekleşebilir

Konut içerisinde yer alan eşyaların da poliçe kapsamına dahil edilebildiği unutulmamalı. Eşya sigorta bedelinin belirlendiği esnada eşyaların günümüz şartlarında yeniden alım gücüne göre bedel tespiti yapılır. 

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile deprem sırasında veya sonrasında gerçekleşen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasına ilişkin düzenlemelere dikkat edilmelidir. Bu gibi doğal afetlerin neden olduğu maddi zararlar, poliçede belirtilen limitler dahilinde teminat kapsamında yer alır. Belirlenen bu maddelerin dışında yer alan risklerin konut sigortasında yeri olduğu unutulmamalı ve buna göre bir anlaşma sağlanmalıdır.

Aynı zamanda sigortada indirime gitmek için evin bazı özelliklerini de göz önünde bulundurulmasını talep edebilirsiniz. Ev içerisinde yer alan alarm sistemi fiyat açısından sizlere olumlu dönüş sağlar.