Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yatırımları ertelenen projeleri yeniden gündeme getirdi

Konut yatırımları satışlarla birlikte artış yaşayınca ertelenen projelerin yeniden raflardan inmesi söz konusu oldu. 1 Haziran 2020 tarihinde başlatılan düşük kredili faiz avantajları kapsamlı konut kampanyalarını da beraberinde getirdi. Sektör temsilcilerine göre, artan satışlar konut stoklarında erimeyi hızlandırdı. İnşaat sektörünün olumlu sürece adım atmasıyla birlikte yeni konut projelerinin önümüzdeki dönemlerde sahneye çıkması bekleniyor.

Konut yatırımları satışları arttırdı

Kamu bankaları tarafından son iki aylık süreçte uygulanan düşük faizli kredi destekleri, sektör içerisinde kampanyaların sayısını her geçen gün arttırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2020’ye ilişkin konut değerlerini açıkladı. Bu verilere göre, konut satışları temmuz ayında yüzde 124,3 artış yakaladı. 229 bin 357 adete ulaşan satışlar tarihin en yüksek aylık rakamını da beraberinde getirmiştir. Bu rekor daha önce 2019 yılının Aralık ayında 202 bin 79 adet ile kaydedildi.

Geçtiğimiz ay ipotekli konut satışlarında yaşanan artış yeni rekorlara sahne oldu. Tüm zamanların rekoru olarak lanse edilen bu değerler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 900,6’lık artışla 130 bin 721 adete ulaştı. Daha önce rekor sayı olarak bildirilen değerler ise Haziran 2020’de 102 bin adete aitti.

“2021 yılı yeni projelerin yılı olacak”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, hükümet teşviklerinin ardından haziran ayında başlatılan düşük faizli imkanların, yeni normalleşen Türkiye’de olumlu süreci beraberinde getirdiğini söyledi.

Haziran ayında yüzde 200’ü aşan satış rakamları, projelerin tozlu raflardan yeniden indirilmesine yeterli gelmiştir. Orta gelirliye sunulan iki aylık avantajlar aniden tüm yatırımcılara hitap etmesi beklenen projelerin hayata geçirilmesinde önemli rol oynadı. Özyurt, kamu bankalarınca oluşturulan destek paketlerinin her bütçeye uygun bir hale geldiğini bildirerek, şu sözleri söyledi:

“Yatırım planı olmayan kesimin bile hareket ettiği döneme giriş yapıldı. Nisan ve mayısta satış ofislerinde yaşanan azalma son iki aylık süreçte olağanüstü bir artışı beraberinde getirdi. Bu tür bir canlanma dönemi sektörün tarihinde daha önce görülmedi. Küresel ekonomilerin durma noktasına geldiği günümüzde Türk gayrimenkul ve inşaat sektörü adına yaşananlar heyecan vericidir. Bu hızlı canlanma süreci yalnızca Türkiye’de değil, dünya tarihinde de yer edinmesi söz konusudur.”

Özyurtlar, satışların stoklardaki erimeye yol açtığından bahsetti, “Geçtiğimiz yıl haziran ayında yüzde 3,79 olarak belirlenen stok erime hızı bu yıl temmuzda yüzde 11,78’e kadar yükselmiştir. Satışlardaki hızlı artış ise yeni projelere olan ihtiyacı gözler önüne serdi. Bu nedenle 2021 yılının yeni projeleri konuşacağımız bir yıl olması mümkündür.” dedi.

“Raflardaki projeler yeniden masaya indi”

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, normalleşmenin başladığı haziran ayında kamu bankalarının uygulamaya götürdüğü düşük faizli kredilerin satışlarda artışa neden olduğundan bahsetti.

Yatırımcıların rekor talepler oluşturduğunu belirten Akkuş, “Talep, beklemede kalma konusunda belirsiz yaşayan yatırımcıları harekete geçirdi. Sektördeki satın alma iştahı, yatırımcıların yanı sıra beklemede bulunan vatandaşları da etkisi altına aldı” dedi.

Haziran ayında yeni Covid-19 salgınının izlerinin silinmesi adına ‘yeni normal’ denilen günlere giriş yapıldı. Kamu bankaları ve hemen ardından gelen konut kampanyaları sektörü 2018 yılının da öncesine götürdü.

“Konuta yönelen rekor talep, stokların azalmasında önemli bir rol üstlendi. Yılın ikinci dönemi sadece yüksek satışların elde edildiği bir dönem olmayacaktır. Bu dönem 2021 yılına hazırlık yapıldığı, verimli bir zemin olarak görülmeli. Mevcut projelerde elde kalan konutların hızla eridiği süreçte konut arzı talebe yetişmekte zorlanmaya başladı. Bu durum rafa kaldırılan projelerin yeniden masaya indirilmesine sebep olmaktadır. Biz konut geliştiriciler, daha önce planladığımız tüm yatırımları yeniden gündem haline getirdik” dedi.

“Stoklardaki hızlı erime yeni yatırımları zorunlu kılmaktadır”

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, tarihi kredi fırsatının konut satışlarında aylık bazlı rekorlara yol açtığını aktardı. Sektör oyuncularının sürece konut kampanyaları ile destek verdiğini vurgulayan Babacan, sektör adına güzel bir ivmenin yakalandığından söz etti.

Babacan Holding olarak kampanyaya katılım sağladıklarını bildiren başkan, “Bu sayede satış ofislerimizde yoğunluğun kapısını aralamış olduk. Şu anda da çeşitli kampanyalar ile sektörümüze destek olmaya devam ediyoruz.” dedi.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise; sektörde son 5 yılık döneme bakıldığında satışta ve kredi kullanımında en yüksek rakamların bu yıl elde edildiğini söylüyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörüne dair yatırım trendinin kaybolmadığına dikkat çeken Bahadır, şu sözlerle birtakım açıklamalar getirdi:

“Satışlarda gerileme yaşandığı dönemlere baktığımızda küresel bir krizin ya da yakın zamanda yaşanan salgın hastalığın izlerini görüyoruz. Yaşanan bu tür olaylarda yatırımcı, yatırım yapma kararını yalnızca erteler. Ancak yatırım hedefinden asla vazgeçmez. Nisan ve mayıs ayına yansıyan yatırımda duraklama süreci yalnızca bir ertelemeydi. Yaşananlar yatırımcının gözündeki talebi arttırdı. Sektörde sıkça tartışma konusu olan stok fazlası kavramının yerine, stoklarda yaşanan erimenin konuşulduğu günlere giriş yaptık. Hükümetimiz sektörün destekçisi olduğu sürece yatırımcıların da yeni konut yatırımları için harekete geçmesi doğaldır.”

“Sektör karamsar havasını geride bıraktı”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, son iki aylık süreç boyunca yaşanan gelişmelerin sektör içinde oluşan karamsarlığı tamamen bitirdiğinden söz etti.

Döviz kurlarında yaşanan hareketlenmenin sektöre olan talebi uluslararası arttırdığını belirten Çulhalık, son 2 aydaki konut satışlarının rekora ulaştığını söylüyor. Covid-19 sürecinde duraksama yaşayan sektörde proje geliştirme fikirleri yatırımcıların zihinlerinde canlandı.

Çulhalık, “Proje geliştirme planı olmayan yatırımcıların da bu dönemde yeni yatırımlara yönlenmesi bekleniyor. Satışlarda yaşanan artışın yıl sonuna kadar aynı hızda devam etmesi büyük bir olasılıktır. Stoklar yaşanan erime ise konut talebindeki artışı kuvvetlendirecek. Bu yüzden konut geliştiriciler haziran ayında başlattıkları yeni konut yatırımları konusunda daha istekli olacaklardır” dedi.

Projelere göz atmak için tıklayınız.