Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yine güvenli liman olmaya devam ediyor

TÜİK, Aralık 2021’e ilişkin konut satış verilerini açıkladı. Buna göre Aralık 2021’de 226 bin 503 daire, 2021 yılındaysa 1 milyon 491 bin 856 daire satılmıştır. Akyapı kurucu ortağı Hüseyin Dinçel rakamları değerlendirdi. Ayrıca şunları söyledi: “Önce aylık rakamları değerlendirirsek, 226 bin 503 adetlik mesken satışı, tarihin en yüksek ikinci satış rakamı ve en iyi aralık satışı oldu. Daha önce tarihi kredi indiriminin uygulandığı Temmuz 2020’de rekora imza atılmıştı.

Böyle bir indirim olmadan yakalanan bu rakam, konuta olan arzın ne kadar hareketli olduğunu ortaya koymaktadır. Son zamanlardaki dalgalanmaların ardından döviz, altın gibi yatırımlardan karını alanlar konuta yatırım yapmaktadır. Bu durum, gayrimenkulün güvenli liman olduğunun bir kanıtıdır. Ayrıca konut fiyatlarının yükseleceği beklentisi de talebi öne çıkmaktadır. Fiyat yükselişlerine yakalanmak istemeyenler, bir an önce alımlarını gerçekleştirmektedir.”

Konut güvenli liman olduğunu ispatladı

Dincel, yıllık erişilen 1 milyon 491 bin 856 mesken rakamını da değerlendirdi. Ayrıca; “Geçen sene 1 milyon 499 bin ev satışı olmuştu. Az bir farkla rekoru kıramasak da 1.5 milyona dayanan bu yılın satış adedi de oldukça önemli bir göstergedir. Bu sene 1.5 milyon hedefimiz bulunmaktadır. Bu hedefi hemen hemen yakaladık. Önümüzdeki yıl bu sayıları da geçeceğimize, konutun yatırımın parlayan yıldızı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Yabancı yatırımcıda rekor kırıldı

2021’de yabancıya satışta da rekor mevcut. Hüseyin Dinçel, Türkiye çoğunluğunda 2021’de yabancılara 58 bin 576 konut satıldığını ifade etti. Ayrıca şöyle konuştu: “7.841 adetle yabancıya mesken satışında bugüne dek en yüksek aylık düzeye ulaşılmıştır. Yabancıda rekor kırılacağı Kasım’dan kesinleşmişti. Özellikle döviz kurundaki artışın ardından yabancıya oluşan fiyat fırsatı ve gurbetçilerin ilgisi yabancıda rekoru getirdi. Önümüzdeki yıl bu trendin devam etmesini, yabancıya en az 70 bin konutun satılmasını bekliyoruz.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…