Kategoriler
Gündem Sağlık SonDakika

Kovid-19 aşısı bir hafta içinde Türkiye’de denenmeye başlayacak

BionTech ile Pfizer’ın iş birliğiyle geliştirdiği “BNT162” isimli koronavirüs aşısı, üçüncü fazda. Aşılar, eylül ve ekim ayları arasında 700 kişiye uygulanacakken İstanbul’daki denemeler, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılacak.

Denek olacak gönüllülerin, daha önce virüse yakalanmamış olması gerekiyor.

Kasım ayında üretime geçilecek

Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberine göre İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Tufak Tükek, “Aşılama çalışması bir hafta içinde başlayacak. Aşının Faz 3 gönüllü insan denemeleri burada yapıldıktan sonra veriler toplanacak ve Kasım ayında aşı üretimine geçilecek.” ifadelerini kullandı.

Hekimler tarafından kontrol edilecek

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 79 kişiye test aşısı yapılacağını belirten Profesör Doktor Tükek, “Bizim dışımızda kamu ve özeldeki başka sağlık merkezleri de projede yer alıyor. Test aşılarından sonra ruhsat başvurusu yapılacağını biliyoruz. Kovid-19 aşısı Kasım ayında piyasada olacak. Bu çalışmayı yapan kişiler hekimler tarafından çok sık kontrol edilecek.” sözlerini kaydetti.

Ciddi risk söz konusu değil

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceyhan da 18 yaş ile 65 yaşının arasındaki herkesin gönüllü olabileceğini dile getirdi.

“Bu çalışmalarda ciddi yan etki ve risk söz konu değildir. Riskli kişiler, kanser veya kronik hastalar denek grubundan çıkartılır.” diyen Profesör Doktor Ceyhan, gönüllülerin istediği aşamada deneyden ayrılabileceğini kaydetti.

Deneklere sağlık sigortası

“Aşı, ilaç gibi değildir. Farklı ırk veya coğrafyalarda, farklı etkiler gösterebilir. Bunu anlamak için gönüllülere aşı yapılır.” ifadelerini kullanan Mehmet Ceyhan, deneklere ücret ödenmeyeceğini ancak kapsamlı sağlık sigortasının yapılacağını bildirdi.

Ceylan, “Faz 3 insan deneylerinin sonuçları etik kuruldan geçerse ruhsat başvurusu ve üretim başlar. Aşıların Türkiye’ye gelmesi altı aylık süreyi bulur.” bilgilerini paylaştı.

Yıl sonuna kadar 100 milyon doz

BionTech tarafından yapılan açıklamada aşının başarılı olması ve onay alması durumunda yıl sonuna kadar 100 milyon doza kadar üretim yapacaklarını, 2021 yılının sonundan itibaren ise 1,3 milyar doz aşıya ulaşacaklarını kaydetti.

Kaynak: Milliyet, Taşınmaz Haber