Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kredi faizini düşük faizle yapılandırmak daha kârlı

Faiz oranları düşerken kullanılan krediyi yeniden yapılandırmak yüzde 2 oranındaki erken kapama cezasına rağmen daha kârlı olabilir.

Üç kamu bankasının faiz indirimi kararından önce yüksek faiz oranıyla kredi kullananların kredilerini yeniden yapılandırması kârlı bir durum olarak görülüyor. Yüzde 1,05 veya üstündeki bir oranda kredi kullanan vatandaşlar, kredilerini düşük faizle yeniden yapılandırırsa kâr elde ediyor.

Habertürk gazetesinden Rahim Ak’ın incelemesine göre; faiz indirimi trendi başlamadan önce yüzde 1,05 faiz oranında konut kredisi kullanan bir vatandaşın aylık taksit tutarları 4 bin 509 lira seviyesindeyken beş yıl sonra ödeyeceği faiz oranı ise 70 bin 586 lira değerine ulaşacak.

Söz konusu vatandaş, kredisini düşük faizli krediyle yapılandırırsa aylık taksiti 4 bin 436 liraya inecek. Ardından toplamda ödeyeceği faiz, 66 bin 206 liraya düşecek. Erken kapama cezasına rağmen kâr elde edecek. Yüzde 1.06 ya da yüzde 1,07 faiz oranından yüzde 0,99 faiz oranına kredisini yeniden yapılandıran kişi, cüzdanından cüzi miktarda tasarruf sağlayabiliyor.

Söz konusu durumda 2018 yılında yüzde 1.30 faiz oranıyla 6 yıl vadeli kredi çeken vatandaş aylık 4 bin 481 lira taksit öderken beş yıl için kalan kredi borcunu yapılandırıyor. Bu durumda aylık taksiti 4 bin 481 liradan 4 bin 436 aya düşecek.

Bunun yanı sıra borçlu, 23 bin lira oranında daha az faiz ödeyecek. Yüzde 1.50 ve yüzde 2 faiz oranlarıyla kredi çeken ve vadesinin dolmasına beş yıl kalmış vatandaşlar ise kredi yapılandırmaya gittiklerinde yüzde 1.50 faiz oranlı kredi kullanan cebindeki 38 bin 521 lirayı; yüzde 2 faiz oranlı kredi kullanan ise cebindeki 79 bin lirayı korumuş olacak.

Birçok vatandaş hayat sigortası gibi sorunlar yüzünden de yeniden yapılandırma işlemi yapmıyor. Ancak, bu tür masraflar küçük primlerin dışında mali zorluk çıkarmıyor. Hayat sigortası ve kredi vade bitimine 5 yıl kalan vatandaş, kredisini erken ödediğinde geriye kalan beş yıllık sigorta primini geri alabilir. Sigorta primini alan vatandaş, yeni krediyi aldığı banka şubesinden tekrar sigorta yaptırabilir.