Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kurtuluş Altun: Fiyat artışları “ifşa” edilmeli

Gayrimenkul Borsası (GABORAS)’nın İcra Kurulu Başkanı Kurtuluş Altun, yapılan her faiz indiriminin fiyatları artırdığına dikkat çekti. İcra Kurulu Başkanı Altun, bir puanlık artışın fiyatları, yüzde 0,77 oranında yukarı çektiğini kaydetti.

Normalleşme sürecindeki yurttaşların, şehir hayatından çok sosyal donatılara sahip projelere yöneldiğinin altını çizen İcra Kurulu Başkanı, ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla hazırlanan destek paketlerin gölgesindeki piyasayı değerlendirdi.

Faiz indirimi sunan ekonomik paketlerle beraber konut fiyatlarının arttığına yönelik iddiaları değerlendiren GABORAS İcra Kurulu Başkanı, bu sanıların sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Kurtuluş Altun, bu tarz söylemlerin taşınmazda kaydileşmeye gidildiğinde çözüleceğini kaydetti.

Fiyat artışlarının sebebi “ifşa” edilmeli

Bu konudaki görevin devletten çok sivil toplum kuruşlarına düştüğünü belirten Altun, fiyat artışlarının sebebinin ifşa edilmesi gerektiğini belirtti. İcra Kurulu Başkanı Kurtuluş Altun, “Talepteki artışla beraber maliyetlerdeki artış da öne çıktı. Şu an da sektörde zan ile hareket etme söz konusu. Sektörden çok fazla ekmek yiyen insan var. Bu fiyat artışlarının sebebinin ifşa edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Her 1 puanlık indirimde fiyat artışı

Başkan Altun, bundan önceki faiz indirimleriyle beraber yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerek her 1 puanlık faiz indiriminde, konut fiyatlarının yüzde 0,77 arttığını dile getirerek Türkiye’deki bu durumun alışkanlık hâline geldiğine işaret etti. Maliyetlerdeki artışlara da değinen GABORAS İcra Kurulu Başkanı, güncel fiyat artışlarında yükselen maliyetlerin de etkisinin olduğunu kaydetti.

GABORAS İcra Kurulu Başkanı “Önceki dönemlere baktığınız zaman her 1 puanlık faiz indiriminde 0.77 oranında fiyatlarda artış olduğunu görüyoruz. Bu bizim ülkemizde refleks olarak yerleşmiş durumda. Aynı zamanda maliyetlerde çok ciddi artışlar oldu. Pandemi döneminde talep olmadığı için üreticiler bunu fiyatlara yansıtamamıştı. Şu anki artışta bu maliyetlerin de etkisini de görüyoruz.” ifadelerini kullandı.