Kategoriler
Ekonomi Gündem

LGS tercih sonuçları sanayicileri sevindirdi

Liselere Geçiş Sistemi ile yapılan yerleştirme sonuçlarına göre İstanbul Sanayi Odasının (İSO) İstanbul’da desteklediği 38 meslek lisesinin tamamı doldu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “Genç nüfusumuzun sanayi ile bağlarının yeniden güçlendirilmesi yolunda bizlere çok büyük moral ve motivasyon kaynağı oldu.” dedi.

Mesleki ve teknik okullarının istihdam payı düşük

Türkiye’deki meslek ve teknik okullarının genel istihdam içindeki payı, diğer ülkelere oranla düşük olduğunu ifade eden Bahçıvan; Almanya’da yüzde 58, Güney Kore’de ise yüzde 39 olan bu oranın Türkiye’de yüzde 20 olduğunu belirterek meslek eğitiminde gidilecek iyileştirmelerin gerekliliğini vurguladı.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de mesleki eğitim veren kurumların sayısı bir hayli fazla. Elektrik Elektronik Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri, Giyim Üretim Teknolojisi, Grafik Tasarım, Radyo, Televizyon ve Sinema gibi birçok alanda mesleki eğitim veren ortaöğretim (lise) kurumlarının istihdam payı yetersiz bulunuyor. Okuldaki uygulama sahasının yeterli olmaması bunun sebeplerinden yalnızca biridir. Bahçıvan ise okul-sektör iş birliğinin artırılması, öğretmenlere ve öğrencilere sektörde iş başı eğitimin verilmesi, proje ve öğrencilerin desteklenmesi iyileşmeyi sağlayacağını söylüyor.

Sektörle iş birliği yapılacak

Bahçıvan, ayrıca, meslek ve teknik liselerindeki Protokol Yürütme Kurullarını oluşturan Meslek Komiteleri ile okul yöneticilerini buluşturduklarını ve beraber projelerle ilgili çeşitli stratejiler oluşturduklarını ifade etti.

İSO Meslek Komitelerinin oluşturduğu protokol, meslek ve teknik liselerinde okuyan öğrencilere mesleki beceri kazandırıp onları sektöre kazandıracak çalışmalar planlıyor. Protokolün stratejik faaliyetleri ise şöyle:

  • Meslek ve teknik okullarının atölyeleri ve laboratuvarları güncel teknolojilerle donatılarak uygulamalı eğitimin güçlendirilmesi,
  • Öğrencilere staj imkânının sağlanması,
  • Alan öğretmenlerine işbaşında eğitim verilmesi,
  • Başarılı öğrencilerin ve bu öğrencilerin projelerine destek verilmesi
  • Meslek ve teknik okullarının tercih sayısının artırılması
  • Çerçeve Eğitim Programlarının güçlendirilmesi,

Bahçıvan, oluşturulan protokolün çoğunluk tarafından olumlu karşılandığını söyledi.