Kategoriler
Proje Haberleri Toki Haberleri

Malatya’da Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 3. Etabına geçildi

Malatya’da kentsel dönüşüm projesinin 3.etabı için ihale yapıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı üstlenilen projenin toplamda 4 etaptan oluştuğu bilgisi verildi.

Malatya’da 886 konutun inşası yapılacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen protokolün sonucunda toplamda 4 etaptan oluşması beklenen kentsel dönüşüm projesi için el sıkışıldı. 2 etabın birden tamamlandığı ve 3 bin 885 konutun hizmete sunulduğu belirtilmiştir. Son iki etaptan 3.ncüsü için ihale düzenleyen yetkililer, 886 konut daha inşa edecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu açıklamada, Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi adı verilen yenileme çalışmalarının ilk 2 etabı tamamlandı. Bir sonraki aşama olan 3.ncü etap için 200 dönüm alan belirlenmiş ve bu alan içerisinde kalan vatandaşlar ile anlaşma sağlanmaya çalışılmıştır. Ancak bazı vatandaşların yenileme programını kabul etmemesi üzerine parsellere yönelik kamulaştırma davası açıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu davanın sonucunda toplamda 25 milyon liranın kamulaştırma bedeli olarak ödendiği bilgisine yer verilmiştir.

Kamulaştırma davası sonrası

Malatya’da belediye tarafından açılan davanın sonucunda bina yıkımları yüze 90 oranında tamamlandı. Söz konusu alanlar inşaat çalışmaları için hazır bir vaziyette duruyor. Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında konutların yatay mimari anlayışına sahip olması ve maksimum 6 kat olarak yükselmesine karar verildi.

Depreme dayanıklı olması bakımından tünel kalıp sisteminin uygulanacağı 886 konuta ek olarak 38 dükkan yapılacak. İhale yoluyla belirlenen yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasının ardından, 600 günde projenin tamamlanması öngörüldü. Konutlar için altyapı ve çevre düzenleme işlerinin de gerçekleştirilmesi bekleniyor. Hak sahiplerinin daha modern, estetik ve sağlıklı binalara kavuşturulacağı belirtilirken, aynı zamanda sosyal donatılarıyla her türlü hizmete yanıt vereceği söylendi.

TOKİ 2.Etap için 3 bin 885 konut yaptı

Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi 3.Etap çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlaması beklenirken; Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Gelişim ve Planlama Şube Müdürü Mevlüt Geleri tarafından projenin detayları verildi.

Geleri, “Malatya Büyükşehir Belediye ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iş birliğince gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinin 4 etap halinde planlanmıştır. İlk 2 etap için 4 bin 885 konut ile sosyal tesislerin yapımı tamamlandı. 3. Etap için çalışma alanı olarak 20 hektarlık proje alanı belirlendi. Bu alanın 2019 yılı itibariyle kamulaştırma çalışmalarına başlanmış olup bu kapsamda Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 milyon lira ödenmiştir. Kamulaştırma kararının ardından alanda 1000 bağımsız bölümün yıkımı gerçekleştirilerek inşaata hazır bir konuma getirildi. TOKİ tarafından alanın ihalesi 17 Ağustos 2020 tarihinde yapılmış olup bu kapsamda 886 konut ile 38 dükkanın inşasına başlanılacak.”

İhale kapsamında yüklenici firmanın sosyal donatı alanlarını, çevreyi ve Güney Kuşak Yolunun alan içerisinde kalan bölümü ile DSİ’ye ait kanalın deplase çalışmalarını yürütmesi isteniyor.

Malatya’nın kanayan yarası kapanacak

Merkez Beydağı Mahalle Muhtarı Hakverdi Sevgi, yapmış olduğu konuşmada kent gelenin kanayan yarası olarak bölgeyi gösterdi. Sevgi, “TOKİ tarafından 3. ve 4.etap çalışmalarında yaşanan gecikme sonrasında alandaki çalışmaların bu aşamaya gelmesi bizleri mutlu etmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ve Milletvekillerimizin bir araya geldiği çalışmalarda süreç hızlandırıldı. Bu bölge Malatya’nın kanayan yarasıydı. 13 yıldır bu alanda evlerimizle ilgili herhangi bir çalışma yapamıyorduk. Sayın Başkanımız buranın kamulaştırma çalışmalarını hızlandırarak ve kamulaştırma bedellerini ödeyerek ihalesini yaptı.” dedi.

Yatay mimari anlayışın öne çıkarılacağı bölge üzerinde, binaların 5-6 kat arasında olması planlanıyor. Sevgi, balta Selahattin Gürkan olmak üzere herkese teşekkürlerini iletti. Alan üzerinde devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin daha nezih ve ferah bir yere dönüşmesi bekleniyor.