Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Ofis ve büro birim fiyatlarında artış yaşandı

Ofis ve büro kiralamaları mayıs ayından itibaren toparlama sürecine girdi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı süresince iki ay faaliyet dışı kalan AVM, ofis ve bürolar normalleşen Türkiye’de yeniden yükselişte. Pandemi dönemi içerisinde kiralama oranlarında yüzde 80 düşüş yaşandığını belirten Projekspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut, bu oranların ofis ve bürolar için yüzde 65 olarak görüldüğünden bahsetti.

Ofis ve büro birim fiyatları artış yaşadı

Araştırma süreci sonunda Endeksa verileri, İstanbul’da Mayıs 2020 tarihine ait son bir yıl içerisinde satılık ofis ve büro fiyatlarında yaşanan artışı ele almıştır. Ay sonu itibariyle satılık ofis ve büro fiyatlarında yüzde 12.73 artış görülürken, metrekare birim fiyatı 6 bin 256 TL olarak belirlemiştir. Projekspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut, rakamların İstanbul’un popüler bölgelerinde değiştiğini söylüyor. Özellikle Maslak – Levent bölgelerinde satılığa çıkan ofis ve büroların ortalama metrekare birim fiyatı 11 bin TL olarak görülmektedir. Ayrıca Ataşehir bölgesinden ofis satın almak isteyen metrekare birim fiyatı başına 8 bin TL ödemek zorunda kalıyor.

Mayıs ayı sonunda toparlanma başladı

İdikurt, pandemi dönemi boyunca yüzde 80 düşüş yaşayan AVM’lerin, Mayıs ayı sonunda yeniden toparlama sürecine girdiğini belirtti. Normalleşen Türkiye’nin birçok sektörü de normale dönüş yaptı. Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımız zaman ofis taleplerinde yüzde 35’lik bir kayıp olduğunu belirten İdikurt, “Haziran ayına giriş yaptığımızda cadde mağazalarının önemi anlaşılmış ve daha fazla talep yaşamıştır.” dedi. Yıllık ortalamanın alındığı verilerde İstanbul’da öne çıkan ilçeler şu şekilde görülmektedir; Esenler, Ataşehir, Kadıköy, Kağıthane ve Beşiktaş. Kira taleplerinde öne çıkan bölgelerin fiyatlarında da talep artışına bağlı olarak son 3 ayda yüzde 15 artış kaydedildi.

Ofis taleplerinde bazı ilçeler öne çıktı

Avrupa yakasına ait ofis talepleri eskiden daha çok Maslak ve Levent bölgesi arasında yoğunlaşırken, şimdilerde Kağıthane ve Bomonti bölgesi öne çıktı. Esenyurt ve Beylikdüzü bölgelerinde ofis kiralamalarının tıpkı diğer ilçeler kadar üst sıraya yerleştiği görülüyor. Mağaza ve restoranların kiralama talepleri daha çok Esenler, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa gibi merkezi yerlerde gözükmektedir. Taleplerin belirli bölgelerde yükselmesinin nedeni genellikle nüfus yoğunluğundan kaynaklanır. Ayrıca hızla gelişmekte olan Beylikdüzü’de diğer ilçeler arasından sıyrılan bir diğer isim oldu.

Kiralardaki artış problem oldu

Maslak – Levent üzerinde yoğunlaşan ofis hayatı, yavaşça Bomonti- Kağıthane arasına kaymaktadır. Eğer bu şekilde bir değişim aralıksız devam ederse Maslak – Levent arasındaki ofis fiyatlarında düşüşler görülebilir. İdikut, AVM’ler hakkında ise daha kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Çözüm önerisi olarak cirodan pay alma yöntemine yönlenebileceklerini ya da ilk kiralamalara ait esnek dekorasyon süreleri sağlanabileceğini aktardı. Cadde mağazalarında ise kiralarda ufak bir artış yaşanması beklenen süreç olarak görülüyor, ancak AVM mağazaları ile ofis kiralarında tam tersi ufak düşüşler yaşanabilir.