Kategoriler
Ekonomi Gündem

Otomotiv sektörünün etkisi artacak

Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, sektör içinde dönüşümler yaratırken diğer alanlarda da köklü değişiklikleri sağlayacak. Sosyal yaşamda ve ekonomide kırılma noktası oluşturacak. Motor gürültüsü olmayan ve elektrikle çalışan bu araçlar, çeşitli iş alanlarında yeni fırsatlar yaratacak.

Ekonomi dergisi McKinsey Quarterly’nin yayımladığı bir araştırmadan AA tarafından derlenen bilgilere göre, son yıllarda teknolojik gelişmelerle takip edilen otomotiv sektörünün gelecek 10 yıl içinde, son 50 yılın en büyük etkisini oluşturması bekleniyor.

Yeni iş alanları doğacak

Otomatik sürüş, elektrik gücü, entegrasyon gibi dünyada çığır açan yeniliklerin otomotiv sektörünün geleceğini şekillendireceği tahmin ediliyor. Otomotiv sektörünün ise 2030 yılındaki gelir hacmi 7,7 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Buna göre geleneksel araçların gelir payı 3,4 trilyona kadar gerilerken teknolojik gelişmelerle beraber doğacak fırsatların yaratacağı iş alanlarındaki gelir hacmi ise 4,3 trilyon dolar olacak.

2015 yılında ise toplam 5,5 trilyon dolar olan gelirlerin içindeki geleneksel gelirlerin payı 5,4 trilyon dolar, yeni iş alanlarının gelir payı ise 0,1 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Araştırmada İnternet aracılığıyla araç çağırma, orta ve ileri düzey otonom araçlar ve algoritma tabanlı sigortacılık gibi doğacak yeni iş alanlarının gelir payında yüzde 56’lık bir yükselme tahmin ediliyor.

Geleceğin yapay zekâlı otomobilleri

Sensörleri ile çevresindeki nesneleri tanıma özelliği, otomatik sürüş özelliği, İnternet bağlantılı çağırma özelliği, eş zamanlı çalışan kameralar, sesli komut özelliği ile elektrikle çalışan çevre dostu yeni nesil otomobiller, geleneksel otomobillerin yerini alacak.

Dünyada gittikçe yaygınlaşan otomatik sürüş ve park özelliği bulunan elektrikli otomobillerin ülkemizdeki satışı kısıtlı miktarda bulunurken elektrikli şark istasyon sayısı henüz çok azdır.

Elektrikli araçlarda ülkemizde de çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Yeni nesil otomobiller için çeşitli hamleler yapan Bosch’un yanı sıra ASELSAN ve TEMSA tarafından 15 dakika içinde şarj olan elektrikli otobüs üretmiştir.