Kategoriler
Emlak Haberleri

Pandeminin etkisi altındaki konut fiyatları Kaş’ta tavan yaptı

Pandeminin diğer bir etkisi konut fiyatlarına oldu. Mart ayından itibaren oluşan ekonomik baskı konut sektörüne sıçradı. Türkiye genelinde en yüksek artış ise Antalya’nın Kaş ilçesindedir.

Pandeminin ekonomiye yönelimi devam ediyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının ilk görüldüğü tarih Mart 2020 oldu. O günden bu yana ekonomik baskının giderek kuvvetlendiği Türkiye’de konut fiyatları zam üstüne zam yaşıyor. Antalya’nın Kaş ilçesinin rekor seviyelere tırmandığı açıklanırken; ev ve apartlara yönelen artış oranları ilçe genelindeki birçok kişiyi sıkıntılı bir zaman dilimiyle baş başa bırakmıştır.

Pandeminin bir diğer etkisi emlak sektöründe yaşanan değişimler. Tüketici isteklerinin tüm dünya genelinde değiştiği bilinirken, çoğu vatandaş artık müstakil bir ev, geniş bir balkon veya teraslı daireleri tercih ediyor. Sosyal mesafe kapsamında alınan tedbirlerin özellikle minimalize edilmiş evlerde yaşam sürdürenlerin ev değiştirme taleplerinin öne çıkmasına yol açtı. Bu sırada Antalya’nın Kaş ilçesine başlayan talepler kira artışlarına sebep vermiştir. Haziran ayının gelmesiyle birlikte yurt içi ve yurt dışı turizmin açıldığı günlerde il geneli fiyat artışına devam etti. Tatil tercihlerinde de hayati riske girmek istemeyenlerin villa ve apartlara yönelmesiyle birlikte, ilçe genelinde yaklaşık olarak 200 ila 300 konut, sahipleri tarafından apart şeklini aldı.

Kiralar vatandaşın belini büktü

Kaş’ta emlakçılık yaptığı öğrenilen Osman Çetin ismindeki vatandaş, Kaş’ın merkez konumundaki 1+1 dairelerin, eşyasız olarak 1750 ila 2000 lira arasında kiralandığını söylüyor. Eğer ev eşyalı olarak kiralanacaksa bu değer en az 2 bin 250 liradan başlamaktadır. 2+1’lere geldiğimizde ise manzarasız kesimlerde 2 bin 500 lira, deniz manzaralılarda 2 bin 750 ila 3 bin lira arasında değişim yaşanıyor. 3+1 kiralık bir konutun manzarasız fiyatı 2 bin 750 ila 3 bin lira arasında iken, deniz manzaralılarda fiyat aniden 3 bin 500 liraya yükselmekte.

Çerçiler Mahallesi’nde 1+1 konutun kirası 1500 ila 1600 lira, 2+1 konutun kirası minimum 1800 lira ve 3+1 konutun kirası minimum 2 bin liradan açılış yapıyor.

Memurlar bölgeden kaçmak istiyor

Kaş’a yakın konumuyla dikkat çeken Gökseki bölgesinde oturum sağlamak isteyenler, 2+1 bir konut için 1800 ila 2 bin 500 lirayı aylık olarak cebinden çıkarmak zorunda. Ağullu ve Çukurbağ’da ise bu rakamlar 1000 ila 1500 arasında seyrediyor. Çetin, Kaş’a gelen memurların çift maaşlı olmadığı takdirde Kaş merkezde veya merkeze yakın olan Çerçiler ve Gökseki’de oturum sağlamasının imkansız olduğunu söyledi.

Yaşanan ekonomik baskının kiracılar üzerinde giderek hissedildiği şu günlerde birçok memur zor günler geçirmekte. Kaş’a 50 kilometre uzaklıkta yer alan Demre ilçesi, Kaş’a bağlı Yeşilköy, Ova ve Kınık mahallelerinde oturum sağlanıyor. Ancak her gün gidiş gelişin zor olduğu bölge üzerine tayin olan memurların atamalarını durdurma istekleri ortaya çıktı.

Kaynak: Sözcü