Kategoriler
Proje Haberleri

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi temmuz sonuçları açıklandı

Merakla beklenen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ sonuçları açıklandı.

Söz konusu olan endekse göre temmuz ayı içerisinde konut fiyatları bir önceki ay olan haziran ayına göre yüzde 1.06 oranında artış gösterdi. Temmuz ayındaki konut fiyatları bir önceki yılın temmuz ayına göreyse yüzde 7.13 oranında yükseldi.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ endeksine göre konut alımlarında banka kredisi kullanımı temmuz ayı içerisinde 44.16 oranında belirlendi. Stok erime hızına bakıldığında ise 11.78 seviyesi ile 2010 yılındaki endeks başlangıcından bu yana en yüksek ikinci stok erime hızının gerçekleştiği gözlemlendi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020 için değerlendirmede bulunan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Haziran ayında, bir önceki ayın oranı 3.79’dan 11.96 seviyesine yükselen stok erime hızının, Temmuz ayında da 11.78seviyesini koruması, beklemede olan konut alıcılarının birinci el konuta ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, düşük faizin direkt etkilediği banka kredisi kullanımının 44.16 oranıyla peşinat ve senet kullanımının üzerinde olduğunu görüyoruz. Düşük faiz oranının devam etmesi halinde yeni konut satışlarında hareketlilik sürecektir” dedi.

Markalı konut projeleri kapsamında yapılan satışların yüzed 5.88’lik kısmı yabancılara yapıldı. Bu satışların yüzde 44.12’si ise özellikle 2+1 olarak tercih edildi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde temmuz ayında, haziran ayına göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.27 oranında bir artış gözlemlendi. Aynı şekilde 2+1 konutlarda yüzde 0.36, 3+1 konutlarda ise 0.20 oranında bir yükselme yaşandı. Temmuz ayı içerisinde bir önceki aya göre 4+1 konutlarda 0.24 oranında bir artış meydana geldi.