Kategoriler
Ekonomi Gündem

Santraller kapatıldı… Elektrikte arz problemi yaşanmayacak

Ak Partili ve MHP’li vekillerinin sunduğu teklif, Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi. Termik santrallere filtre takılmasını 2,5 yıl erteleyen madde, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’dan çıkarıldı.

Baca filtresi takmayan termik santrallere mühür vuruldu. Bazı tesislere ise geçici faaliyet belgesi verildi.

Çevre Kanunu’na uymayan Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki A santral, Kütahya’nın Seyitömer beldesindeki santralin, Kütahya’nın Tunçbilek ilçesindeki santralin, Sivas’ın Kangal ilçesindeki ve Zonguldak’ın Çatalağzı beldesindeki termik santrallerinin tamamı; Manisa’nın Soma ilçesindeki termik santrali ise kısmi olarak kapatıldı. 

Bursa’nın Orhaneli santrale, Muğla’nın Yatağan ilçesindeki santrale, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki B santraline ve Ankara’nın Çayırhan ilçesindeki santrale geçici faaliyet belgesi verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçici faaliyet belgesi verilen santraller hakkında “Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.” dedi.

Bakan Kurum’un açıklamasına göre; Muğla’daki Kemerköy santrali, Muğla’daki Yeniköy santrali ve Çanakkale 18 Mart Çan santrali ise çevre izinlerini aldılar.

Murat Kurum, 20 Aralık’ta  yaptığı açıklamada, termik santrallerin çevre mevzuatına uymaları için son tarihin 31 Aralık 2019 olduğunu bildirerek mevzuata uymayan işletmeler için her türlü cezai yaptırımın uygulanacağını belirtmişti.

Elektrik arzı yeterli

Tek bir santralin kapatılması durumunda bile çok sayıdaki evin ışıksız kalacağına dair argümanlar sunulurken Enerji ve Tabii Bakanlar Bakanı Fatih Dönmez, kapanan santrallerin gücünü diğer santrallerden karşılayacak rezerv gücünün mevcut olduğunu açıkladı. Fatih Dönmez, “Baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını da dile getirdik.” dedi.

“Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diğer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur.” diyen Dönmez, “Önümüzdeki süreçte elektrik arzında bu santrallerin kapanması nedeniyle hiçbir sorun yaşamayacağız.” sözlerini kaydetti. Dönmez, kapatılan santrallerdeki işçi haklarının takipçisi olacaklarını belirtti. 

Termik santrallerinin kapatılmasının birçok alana olumsuz olarak yansıyacağı iddia ediliyordu.