Kategoriler
Emlak Haberleri Toki Haberleri

Sosyal konut projesi konutlarda fahiş fiyatları düşürür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ağustos’ta yapılan kabine toplantısından sonra “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut adımını başlatıyoruz” ifadesini kullanmıştı. Bu ifade ile TOKİ tarafından sosyal konut projesi hayata geçiriliyor. Söz konusu projede vatandaşlara kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olma fırsatı sunulmaktadır. Üstelik konutlar, yerel ve yatay mimari anlayışı ile inşa edilmektedir. Vatandaşa uygun şartlarda konut sahibi olma fırsatı veren proje için 150.000 konut yapılması planlanmaktadır. Her bütçeye uygun bu proje inşaat sektörünü de olumlu yönde etkileyecektir. Bekaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu, sosyal konut projesi ile kira ve fahiş konut fiyatlarını düşüreceğini bildirmiştir.

Başkan Karahasanoğlu, sosyal konut projesinin inşaat sektörüne muhtemel etkilerini değerlendirmiştir. Karahasanoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberini verdiği projenin açıklanmasından sonra gayrimenkul fiyatlarında düşüş beklediğini işaret etmiştir. Ayrıca Karahasanoğlu; “Sektörümüz, bu tarz ucuz konut projelerinden daima olumlu yönde etkilenmiştir. Bu etki, kira ve konut fiyatlarına da yansıyacaktır. Son 1 yılda konut fiyatlarında anormal düzeyde yükseliş yaşanmıştır. Sosyal konut projesi, konutlarda fahiş fiyatları da düşürecektir.” ifadelerini kullanmıştır.

Proje başladığında konut fiyatları makul düzeyde seyreder

Bekir Karahasanoğlu, sosyal konut projesinin 81 şehri kapsamasının da önemli bir adım olduğuna değinmiştir. Ayrıca Karahasanoğlu; “Piyasayı her gün takip ediyoruz. Projenin açıklanmasının ardından ev sahipleri, fiyatları düşürmeye başladı. Konut fiyatlarındaki bu düşüşler devam edecektir. Proje başladığında konut fiyatlarının daha da makul düzeylere düşeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Başkan Karahasanoğlu, “Konut almak isteyenler, yüksek fiyatların ve konut kredilerinin düşmesini bekliyor. Sosyal konut projesi piyasada var olan talebi azaltacaktır.” dedi. Ayrıca Karahasanoğlu; “Yüksek enflasyon koşullarında düşük ve orta gelir düzeyindeki vatandaşların konut alması pek mümkün değil. Biz inşaatçılar olarak bir konut sattığımızda, bu konutun satış fiyatı ile aynı özelliklerde bir konut yapabilmemiz gerekmektedir. Ancak yüksek enflasyon buna fırsat vermiyor. Bu nedenle konut fiyatları konut üreticileri ile birlikte ikinci el konut satıcıları nezdinde ister istemez yükselmektedir. Serbest piyasa şartlarında yüksek enflasyonda bu fiyatları durdurmak pek mümkün değil.” ifadelerini kullanmıştır.

Sektör, tek çözüm olarak sosyal konut projelerini bekliyordu

Bekir Karahasanoğlu; “Konut fiyatları, sosyal konut projesi gibi projelerle ve sektördeki yüksek talebi azaltacak adımlarla düşürülebilir. Tüketici için çok doğru bir adım. Sektör temsilcileri olarak bu projeyi destekliyoruz. Bu durumun piyasa dengesi için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Konut üretimi artarsa kira fiyatları da düşüşe geçecektir. Konut sahiplerinin yüksek kira fiyatları algısı da bu sayede kırılacaktır. Bu noktada bu projenin inşa edilmesi ile başlayacak toplumsal konut algısı, konut fiyatlarını aşağı yönlü etkileyecektir.” dedi.

Başkan Karahasanoğlu, “Son 4 senedir konut arzı çok azaldı. Bu durum, konut fiyatlarını yukarı yönlü etkilemiştir. Hükümetin sosyal konut adımı inşaat maliyetlerini de düzene sokacaktır. Zira sektör, tek çözüm olarak sosyal konut projelerini bekliyordu. Bu projeler hızlı biçimde devam etmeli. Bu sayede piyasa bir dengeye oturacaktır. Ayrıca pozitif beklenti ortaya çıkaracaktır. İnşaat sektöründe de bir canlanma yaşanacaktır. Bununla birlikte istihdam da artacaktır. Sektörle bağlantılı iş kollarında hareketlilik başlayacaktır.” diyerek sözlerini noktalamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…