Kategoriler
Gündem Siyaset SonDakika

Sudan 37 yıl aradan sonra laikliğe dönüyor!

Sudan, din ve devlet işlerini ayırarak laik yasaları hayata geçirecek. Hükûmetin yaptığı açıklamaya göre ülkedeki ayrımcılığın sona erdirilmesine yönelik teşviklerde bulunulacak. Ülke, federal yönetim sistemine geçecek.

Sudan, 1983 yılından beri İslami yönetimde. Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgeleri ise özerklik kazanacak.

Sudan Başbakanı Abdallah Hamdok ve Sudan Halk Kurtuluş HareketiKuzey (SPLM-N) grubunun lideri Abdul Aziz Alhilu, perşembe günü anlaşma imzaladı. Anadolu Ajansının İngilizce servisinin haberine göre Sudan hükûmeti, anlaşmaya ilişkin “Sudan, çok uluslu, çok dinli ve çok kültürlü bir toplumdur. Bu çeşitliliklerin tam olarak tanınması ve yerleştirilmesi teyit edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Özgürlükler garanti altına alınacak

Söz konusu açıklamada “Sudan’ın, tüm vatandaşların haklarını güvence altına alan demokratik bir ülke haline gelmesi için, din ve devlet işleri birbirinden ayrılmalıdır.” denildi. Ayrıca, anlaşmada; inanç, ibadet özgürlüğü ve dini uygulama özgürlüğünü tüm vatandaşlar için tam ve eşit olacağına yönelik garanti altına alınacağının altı çizildi.

Öte yandan Sudan devletinin de resmî bir dininin olmayacağı belirtilen açıklamada hiçbir yurttaşın dini kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamayacağı da vurgulandı.

Tepkiler gelebilir

Öte yandan şeriatçı devrik diktatör Ömer el Beşir‘in yanlılarından kararın tepkiyle karşılanması bekleniyor.

Cafer Nimeri‘nin liderliğinde 1983 yılında İslami yönetim biçimine geçirilen Sudan, 1989 ve 2019 yılları arasında, askerî diktatör Beşir tarafından yönetildi. 2018’in son aylarında Beşir’e yönelik protestolar gerçekleştirilirken yine bir askerî darbe, Ömer el Beşir’in 30 yıllık iktidarını sonlandırmaya zorladı.

Anlaşmaya göre yönetim dağılımı

Söz konusu anlaşma bunlarla sınırlı değil. SPLM-N ile hükûmet arasında yapılan anlaşmaya göre isyancı gruplara, kabinedeki bakanlıklardan yüzde 35 sandalye verilecek. Ayrıca, isyancı gruplara yaklaşan ve 300 üyeli geçici yasama meclisinden 75 sandalye verilecek.

Öte yandan 11 üyeden oluşan Egemen Konsey’in üçünü, isyancı gruplar oluşturacak.