Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapu harçları gerçek değerden alınacak

Konut alım satımlarında yeni bir dönem başlıyor. Söz konusu olan düzenleme kapsamında tapu harçları artık gerçek değer üzerinden alınacak. Eğer ki bölge değerinin altında işlem yapılırsa ilgili kişilere cezai işlem uygulaması yapılacak.

Bahsi geçen yeni düzenleme Meclis’e sunulan 45 maddelik bir vergi paketi sayesinde gerçekleşecek. Yapılan bu yasal düzenleme ile tapu harcı için vatandaş tarafından değil de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas kabul edilecek.

Mevcutta yapılan uygulamaya göre vatandaşın beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin TL değerinde ev alan kişi 100 bin TL beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkânından yararlanıyor. Yüzde 3 vergi ile de 3 bin TL tapu harcı ödüyor.

Yasal düzenleme sayesinde tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan da sona erecek. Yapılan bu düzenleme ile birlikte konut ve işyeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararın sona ermesi sağlanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı da konu ile ilgili söylemlerde bulundu. Söz konusu olan Gelir İdaresi Başkanlığı, konut alım ve satımında risk alınmaması gerektiğini, gayrimenkullere hak ettiği değerin verilmesinin uyarısında bulundu.