Kategoriler
Toki Haberleri

Toki arsa başvuru ne zaman 2022? İnşaat süreci nasıl işleyecek?

250 bin sosyal konutlar için başvurular devam etmektedir. Sosyal konutlara çok  yoğun başvurular yapılmaktadır. Yapılan araştırmada başvuruların 3 milyon 500 bine yaklaştığı belirtilmektedir. Toki 250 bin sosyal konutun dışında ayrıca İlk evim arsa satışları için de hazırlıklar devam etmektedir. Toki arsa başvuru ne zaman 2022 konusunu vatandaşlar merak etmektedir. Arsalar için başvurular ne zaman başlayacak? Ayrıca başvurular ne zaman sona erecektir. Arsa satın alındıktan sonra inşaata ne zaman başlanacaktır? İnşaatı ne kadar zamanda bitirmek gerekmektedir? İnşaatlar bitirilemezse ne olur? Sözleşmeye uymayanların ödedikleri para yanar mı? Arsalar için ödemeler yapıl yapılacak? Müşterek arsaların inşaat süreci nasıl işleyecek? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası haberimizde yer almaktadır.

Toki arsa başvuru şartları neler?

Başvuru yapabilmek için ilk şart T.C. Vatandaşı olmaktır. Ardından 18 yaşını doldurmuş olma şartı getirilmiştir. Arsanın olduğu belediye sınırları içerisinde ikamet etmek gerekmektedir.
Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde ikamet etmek. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.

Aylık gelir durumu 16.000 TL’nin altında olması gerekmektedir. Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde konut yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması gerekmektedir.

775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak gerekmektedir.  Başvuru bedeli olarak ise 500 TL yatırılması gerekmektedir.

Toki arsa başvuru ne zaman 2022

Toki arsa başvuru ne zaman 2022 konusunda vatandaşlar merak etmektedir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bu konuda bir duyuru yapmıştır. Bu duyuruda yer alan bilgiye göre başvurular 10 Ekim 2022 tarihinde başlamaktadır. Ayrıca başvurular 07 Kasım 2022 tarihinde ise sona erecektir. Arsa ile ilgili başvurular ise Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinden yapılacaktır. Başvuru yapabilmek için gerekli şartlar ise Toki arsa başvuru şartları neler? başlığı altında verilmiştir. Bu şartlara uymayan vatandaşların başvuru yapmaları durumunda başvuruları iptal edilecektir.

Arsa başvurusu kabul edildikten sonraki süreç nasıl olacak?

İlk etapta arsa tahsis bedelinin yüzde 10’u ödenmesi gerekmektedir. Kalan yüzde 90 oranındaki kısım ise 9 yılda ve 9 eşit taksitle ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme döneminde ise herhangi bir faiz uygulanmamaktadır. Ödemler Ziraat Bankası A.Ş. üzerinden yapılacaktır.

Taksit ödemeleri ise peşinat ödendikten sonra, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 yıl sonra başlamaktadır. Taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilmektedir. Ancak bunun için sözleşme zamanında aylık yada yıllık sözleşmeden birinin seçilmesi gerekmektedir.

Arsanın tapusu 3 ay içerisinde ipotekli ve takyidatlı olacak şekilde ilgili vatandaşa verilecektir. Söz konusu arsayı alan vatandaşın ilk yıl inşaata başlamak zorundadır. 2 yıl içerisinde ise nüve kısmının tamamlanması gerekmektedir.

Müstakil konut yapılmayacak olan arsalar ise başvuru yapıldığında diğer başvuru yapanlar ile ortak başvuru yapmış sayılacaktır. Böylece aynı arsa içerisinde kura sonucu hak sahibi olan diğer kişiler ile ortak konut yapma kurallarına uymayı kabul etmiş olmaktadır.

Ortak arsalar için kura çekimi yapıldıktan sonra 7 ve üzeri ortaklar, 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracaktır. Bu arsalar üzerindeki konut inşaatı kooperatif kanuna göre yürütülecektir. Bu kooperatiflerden ayrılma olması durumunda, ayrılanların yerine kurada belirlenmiş yedek listeden hak sahipleri üye olarak alınacaktır. Bu arsalara müracaat edenler en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları gerekmektedir. Bütün konut bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesinin en geç 2 yıl içinde bitirmeleri gerekmektedir. Bu şartlara uyulmaması durumunda ise ödenen bedelin yüzde 10’u kesilecektir. Kalan yüzde 90 oranındaki tutar ise vatandaşa iade edilecektir.

Arsalar ile ilgili başvurular için gerekli olacak olan belgeler Toki tarafından daha sonra duyurulacaktır. Toki arsa satışları ile ilgili detaylı bilgi için 444 86 54 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Diğer Toki haberleri haberleri için tıklayınız…