Kategoriler
Toki Haberleri

Toki arsa başvuruları bugün başladı! Başvuru şartları neler, arsa fiyatları ne kadar?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 1 milyon alt yapılı arsa satışa sunulmuştur. Söz konusu Toki arsa başvuruları ise 10 Ekim 2022 (Bugün) tarihinde başlamıştır. Başvurular  7 Kasım 2022 tarihinde sona erecektir. Arsa fiyatları ise müstakil olanlar 350 ile 500 metrekare olup 192 bin 500 TL’den başlamaktadır. Taksitler ise 1.604 TL’den başlamaktadır. Hisseli arsaların fiyatları ise 112 bin 500 TL’den başlamaktadır. Bu hisseli arsalar için taksitler ise 937 TL’den başlamaktadır.

Satışa sunulan arsalar yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen arsalardan oluşmaktadır. Bu arsalar üzerine brüt 105 metrekare ile 150 metrekare büyüklüğe sahip konut yapma imkanı sunulmaktadır. Ayrıca yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma şartlarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsalar satışa sunulmaktadır. Arsaların tapularının hak sahiplerine verilmesi 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Toki arsa mı konut mu daha avantajlı?

Genel anlamda konut ve arsa çok farklı amaçlarda kullanılabilmektedir. Örneğin konut oturum amaçlı kullanılırken, arsa yatırım amaçlı da kullanılabilmektedir. Konut kullandıkça eskirken ve yıpranırken arsada bu söz konusu değildir. Ancak Toki arsa satışını bu kapsamda değerlendirmek yanlış olur. Çünkü Toki bu arsaları 2 yıl içerisinde konut yapılması amacı ile satmaktadır. Ayrıca bu arsaların imar planları hazır olacaktır.

İmar planı dışında arsanın konut yapmak için gereken tüm alt yapıları da tamamlanmış olacaktır. Daha da önemlisi ödemelerin faizsiz olması bir başka önem taşımaktadır. Müstakil arsalarda eğer arsanın bulunduğu bölge sizin için uygun ise arsayı tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Ayrıca mimariyi imar planına uymak şartı ile istediğiniz gibi uygulayabilirsiniz. İsteyenler geniş mutfak, isteyenler, geniş balkon olacak şekilde inşa edebilecekledir. Hisseli arsalarda ise durum biraz daha farklı olmaktadır. Diğer hissedarlar ile bir araya gelerek konut inşa edilecektir.

İlk evim arsa başvuru şartları neler?

* T.C. Vatandaşı olmak.
* 18 yaşını doldurmuş olmak.
* O Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek veya o ilçe nüfusuna kayıtlı olmak (Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde ikamet etmek veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmak. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmak.)
*Aylık Gelir Durumu 16.000 TL’nin altında olması gerekmektedir.
*Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına (kat irtifakı tapusu) sahip olmaması şarttır.
* İdaremizce yapılmış uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.
* Başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılması gerekmektedir.

Hem konuta hem arsaya başvuru yapılabilir mi?

Vatandaşlar konuta başvuru yaptıktan sonra arsa için de başvuruda bulunabilir mi? Bu konuda yapılan açıklamaya göre evet her ikisine de başvuru yapılabilmektedir. Ancak her ikisinin de kurada çıkması durumunda ikisinden birini tercih etmesi gerekmektedir.

Toki arsa ödeme planı nasıl?

Arsa almak için başvuruda bulunanlar için ilk etapta kişiye tahsis edilmesi gerekmektedir. Tahsis işlemi için de kura çekilişi yapılacak ve hak sahipleri belirlenecektir.  Arsa tahsis edilen kişiler ise ilk etapta arsa bedelinin yüzde 10’unu ödemesi gerekmektedir. Geri kalan tutar ise iki şekilde ödenebilmektedir. Taksitler, peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamaktadır. İster yıllık taksitler halinde 9 yılda 9 eşit taksitle ödeme yapılabilmektedir. Ayrıca istenirse  aylık taksitler halinde 108 ayda ödeme yapılmaktadır. Hangi ödeme planını seçeceğinize ise sözleşme aşamasında karar vermek gerekmektedir. Arsalar için başvurular E-Devlet üzerinden veya Ziraat Bankası şubelerinden yapılması gerekmektedir.

Toki 1 milyon arsa hangi illerde ve kaç adet olduğunu öğrenmek için tıklayınız…

Toki arsa başvuruları projesi ile ilgili her türlü soru ve görüşleriniz için 444 86 54 numaralı telefonu arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Toki haberleri haberleri için tıklayınız…