Kategoriler
Toki Haberleri

Toki arsa kuraları ne zaman çekilecek?  

Toki arsa kuraları hususunda ne zaman çekileceği arsa başvurularının sona ermesiyle merak konusu haline geldi. Vatandaşlar, yüzölçümü planlama durumuna göre ortalama 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen, 1 adet en fazla brüt 150,00 metrekare konut yapmaya uygun arsa ve yüzölçümü farklılık gösteren, plan yapılaşma şartlarına göre toplu yapı yapmaya uygun, birden çok hissedarı olan arsa için başvuruda bulunmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberini verdiği TOKİ İlk Evim Arsa başvurularının sona ermesinin ardından milyonlarca vatandaş kura takvimini beklemeye başlamıştır. 10 Ekim tarihinde başlayan Toki arsa başvuruları 15 Kasım’a kadar uzatılmıştır. Vatandaşlar e-Devlet ve Ziraat Bankası şubelerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmiştir. Üstelik şimdi de kuraların çekileceği tarihi araştırmaya başlamıştır. Bahsi geçen Toki arsa kuraları çekimi ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmak için haberin devamını inceleyebilirsiniz.

Toki arsa kuraları çekimi ne zaman gerçekleşecek?

Toki arsa kuraları takvimi henüz açıklanmamıştır. Mevcut bulunduğumuz hafta içerisinde şehir şehir Toki arsa kura tarihlerinin duyurulması beklenmektedir.

Toki arsa taksit ödemeleri ne kadar olacak?

Müstakil parsellerde 1604 TL’den başlayan taksitlerle 10 yıla varan faizsiz ödeme yapılacaktır. Bununla birlikte müşterek parsellerde 937 TL’den başlayan taksitlerle 10 yıla varan faizsiz ödeme yapılacaktır.

Toki arsa ödemeleri nasıl gerçekleştirilecek?

Arsa tahsis bedelinin 1/10’u peşin ödenmektedir. Geriye kalanı 9 senede tercihe göre aylık veya yıllık eşit taksitlerle ve faizsiz olarak ödenmektedir. Taksit ödeme tarihi; peşinat bedeli ödendikten sonra, borçlanma tarihi, sözleşme imza tarihiyle birlikte 1 sene sonraki tarihtir. Ayrıca taksitler, peşinat tutarı yatırıldıktan 1 sene sonra başlamaktadır. Ödemeler ise yıllık taksitler şeklinde 9 senede 9 eşit taksitle yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra aylık taksitler şeklinde 108 ayda ödenebilmektedir. Fakat sözleşme aşamasında aylık veya yıllık sözleşme biçimlerinden yalnızca bir tanesi tercih edilecektir.

Tahsis süreci nasıl işleyecek?

Netleşen arsa tahsisinin ardından tahsis sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için noter onaylı taahhütname alınmaktadır. Banka sözleşmesi sonrasında peşinat dekontu, noter onaylı taahhütname gibi bütün belgelerin teslimi yapılmaktadır. Bunun ardından tapu devri ipotekli ve takyitli olarak yapılmaktadır.

1. Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; altyapısı tamamlanmış ise arsa tahsis tarihinden itibaren ilk sene içerisinde konut inşaatına başlanması gerekmektedir. İkinci senede ise nüve bölümünün tamamlanması koşulu bulunmaktadır.

2. Müstakil arsa tahsisi yapılamayacak olan imar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan müşterek taşınmazlar talipliler tarafından bankaya müracaat edildiğinde bu taşınmazlar için diğer başvuru sahipleri ile müşterek müracaat etmiş sayılmaktadır. Kura çekimi ardından bahsi geçen taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları nedeniyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir sene içinde konutunu yapmaya başlamaları gerekmekte olup, ayrıca önceden tespit edilen plana göre bütün blokların zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şarttır.

Tahsis sahipleri belirtilen inşaat yapma koşullarını sağlamayı peşinen kabul ve taahhüt eder. Ayrıca bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmadan ödemiş olduğu bir bedel var ise yüzde 10’u kesilerek kalan meblağ iade edilerek geri alınmaktadır.

Arsalarda inşaat çalışmaları ne zaman başlayacak?

İmar planı çalışmalarının ardından arsaların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben inşaat yapımına ilişkin süreler başlayacaktır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…