Kategoriler
Proje Haberleri Toki Haberleri

Toki emlak vergisi nasıl ödenir?

Toki emlak vergisi nasıl ödenir? Bu konuda Toki’den konut alan vatandaşlar merakla araştırmaktadır. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafın ihalesi yapılarak hayata geçirilen toplu konut projeleri bulunmaktadır. Bu toplu konut projeleri için emlak vergisi hesaplanmaktadır. Bu emlak vergisi ödemelerini hesaplamada konut büyüklüğü önemli yer almaktadır. Ayrıca bu konuda söz konusu dairenin bulunduğu bölge ve konumu da önem kazanmaktadır.

Toki emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi hangi oranlarda ve nasıl ödeneceği daha önceden belirlenmiştir. Bu kapsamda baktığımızda emlak vergisi büyükşehir dışındaki yerlerde bulunan Toki konutlarının değerinin binde 1’i kadar olmaktadır. Ayrıca büyükşehir sınırları içinde yer toplu konut projelerinde ise değerin binde 2’si kadar olmaktadır.

Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki 700 bin TL değerindeki bir dairenin emlak vergisi 700 bin TL’nin binde 2’si olarak hesaplanır. Buda 700 bin TL’nin binde 2’si olan 1.400 TL olarak vergilendirilmektedir. Böylece Toki’den konut sahibi olan bu kişi belediyeye 1.400 TL emlak vergisi ödemek durumunda olur.

Büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki 700 bin TL değerindeki bir dairenin emlak vergisi 700 bin TL’nin binde 1’si olarak hesaplanır. Buda 700 bin TL’nin binde 1’si olan 700 TL olarak vergilendirmektedir. Böylece Toki’den konut sahibi olan bu kişi belediyeye 700 TL emlak vergisi ödemek durumunda olur.

Emlak Vergisi nereye ve nasıl ödenir?

Emlak vergileri ödemeleri farklı şekillerde ödenebilmektedir. İlk etapta e-Devlet sistemi üzerinden ödeme yapılabilmektedir. Bu ödeme planında arama bölümüne Toki taksit ödeme planı yazılır. Çıkan sorgulamada Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Konut / İş Yeri Taksit Ödeme Planı ve Emlak Vergisi Sorgulama seçeneği seçilmektedir. Çıkan erkandan ise ödeme işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca Toki’nin resmi web sitesi üzerinden de ödeme yapmak mümkündür.

Bu iki seçeneğin dışında ayrıca PTT şubeleri üzerinden emlak vergisi ödemeleri yapılmaktadır. Bir diğer ödeme şekli ise bağlı olunan vergi dairesinden de ödeme yapılabilmektedir. Konutun bağlı olduğu Belediyenin web sitesinden de emlak vergisi ödenebilmektedir. İnternet üzerinden değil de direk belediyenin ödeme yerlerine gidilerek de ayrıca ödeme yapmakta mümkün olmaktadır. Bir başka seçenekte internet bankacılığı üzerinden emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.

Diğer Toki haberleri için tıklayınız…