Kategoriler
Toki Haberleri

Toki evlerine başvuru şartları neler, nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Toki tarafından başlatılan kampanyaya yoğun ilgi devam etmektedir. Son yapılan açıklamalara göre Toki kampanyasında başvuru sayısının 7 milyonu geçtiği belirtilmiştir. Bu arada başvuru yapmak içinde son günler de yaklaşmıştır. Bilindiği gibi başvurular 14 Eylül 2022 tarihinde başlamış ve halen devam etmektedir. Toki evlerine başvuru şartları neler, nasıl yapılır, ücreti ne kadar? Tüm bu soruların cevapları haberimizin devamında yer almaktadır.

İlk evim ilk işyerim adı verilen konut kampanyasına vatandaşlar tarafından yoğun olmuştur. Konut kampanyası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. Söz konusu kampanyanın toplam 362 milyar TL’lik yatırımla gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

2023 ile 2028 yılları arasındaki beş yıllık süreçte toplam 500 bin adet meskenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu 500 bin konutun 250 bin adeti ilk etapta hayata geçirilecektir. 250 bin konut için ilk temel ise 25 Ekim 2022 tarihinde Salı günü gerçekleştirilecektir. İlk temel atma töreni 25 Ekim tarihinde Ankara, Sincan, Lale Meydanı’nda saat 13:00’da gerçekleştirecektir.

Toki evlerine başvuru şartları neler, nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Toplu konut projelerinde başvuru şartları belli olmuştur. İlk etapta T.C. vatandaşı olunması gerekmektedir. Daha sonra İstanbul’da yaşayan vatandaşlar için hane halkı en fazla geliri net 18 bin TL olması gerekmektedir. Diğer illerde ise bu tutar en fazla 16 bin TL olmaktadır. Bu tutar şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri haricindeki vatandaşları kapsamaktadır.

Bu şartların dışında ayrıca projenin yer aldığı il sınırları içerisinde olması gerekmektedir. İl sınırında olması gereken zorunlu süre ise en az 1 yıl olması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapan kişinin kendisi, eşi ya da çocukları üzerine tapuda kayıtlı konutu olmaması gerekmektedir. Başvuru yapan kişinin 18 yaşını tamamlaması gerekmektedir.

Toplu konut projelerinde gençler içinde avantajlar yer almaktadır. Konutlarda 30 yaş altı gençlere yüzde 20 oranında kontenjan ayrılması planlanmaktadır.

Başvurular T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Halk Bankası A.Ş. banklarına yapılması gerekmektedir. Bu bankaların projenin bulunduğu ildeki yetkili şubelerine başvuru yapılmaktadır. Ayrıca E-Devlet üzerinden başvurular yapılabilmektedir. Başvurular 31 Ekim 2022 tarihinde sona ermektedir. Ancak E-Devlet üzerinden yapılan başvurular ise için son gün 28 Ekim 2022 tarihi olarak belirlenmiştir.

Peki Toki evleri için ne kadar başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir. Başvuru yapmayı düşünenler konutlar için 500 TL başvuru ücreti ödenecektir.

Ödeme planı nasıl olacak?

Toplu konut projesindeki konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olması planlanmaktadır. Ayrıca ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması planlanmaktadır.

Ödeme planı kapsamında ilk etapta yüzde 10 peşinat ödenmesi gerekmektedir. Kalan tutar ise  240 ay vade ile ödeme yapılması gerekmektedir. İlk ödemeler ise Mart 2023 tarihinden sonra başlayacaktır.

Konut, arsa ve işyeri fiyatlar ne kadar?

İlk etabı hayata geçirilecek olan 250 bin konutun 2 yılda tamamlanarak teslim edilmesi planlanmaktadır. Fiyat olarak bakıldığında ise;

2+1 tip dairelerin fiyatları 608 bin TL’den başlamaktadır. Ayrıca aylık taksitler ise 2.280 TL’den başlamaktadır. 240 ay vade ile ödeme yaparak daire sahibi olmak mümkündür.

3+1 tip dairelerin fiyatları 850 bin TL’den başlamaktadır. Ayrıca aylık taksitler ise 3.187 TL’den başlamaktadır. 240 ay vade ile ödeme yaparak daire sahibi olmak mümkündür.

Arsa fiyatlarına bakıldığında ise iki farklı şekilde satışa sunuluyor.

350 ile 500 metrekare büyüklüğündeki arsalar 192 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Taksitler ise 1.604 TL’den başlamaktadır.

İkinci tip müşterek arsaların fiyatları ise 112 bin 500 TL’den başlamaktadır. Taksitler de 937 TL’den başlamaktadır. Yüzde 10 peşinat ilk etapta yapılmaktadır. Kalan tutar ise 9 yılda 9 eşit taksitle ödenebilmektedir. Ayrıca aylık taksitler halinde 108 ayda ödenebilmektedir. Arsalar için başvuru bedeli olarak ise 500 TL ödenmesi gerekmektedir.

50 ile 200 metrekare arasında değişen büyüklüklerdeki iş yerleri fiyatları ise 351 bin TL’den başlamaktadır. İş yeri taksitleri ise 2.633 TL’den başlamaktadır. Ödeme planı olarak ise yüzde 10 peşinat ilk etapta ödenmektedir. Kalan tutar ise 10 ay vade ile ödenebilmektedir. Başvuru bedeli olarak ise 2.000 TL ödenmesi gerekmektedir.

Tüm bu konular ile ilgili 444 86 54 numaralı telefonu arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Toki haberleri haberleri için tıklayınız…