Kategoriler
Toki Haberleri

Toki ilk evim arsa başvurusu yarın başlıyor

Toki ilk evim arsa başvurusu, arsa ve iş yeri sahibi olmak için yarın, yani 10 Ekim 2022 tarihi itibariyle başlıyor. Proje çerçevesinde 1 milyon arsa ile birlikte 10.000 iş yeri için başvurular alınacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje detaylarının Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını aktardı.

Toki ilk evim arsa başvurusu, hangi şehirlerde yapılacak?

Toki ilk evim arsa başvurusu için Ankara’da 1.000, İzmir’de 700, Bursa, Konya, Adana, Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa’da 500 adet başvuru alınmaktadır. Diyarbakır ve Kocaeli’de 450, Eskişehir, Kayseri ve Manisa’da 350 adet başvuru alınacaktır. Mersin, Denizli ve Balıkesir’de 300, Van, Erzurum, Trabzon, Tekirdağ’da 250 adet alınacaktır. Ayrıca Afyonkarahisar, Aksaray, Isparta, Çorum, Ordu, Sivas’ta 200 adet alınmaktadır. Bununla birlikte Şırnak’ta 150 ve Kastamonu’da 100 adet başvuru alınacaktır.

Başvurular hangi tarihte başlayacak?

Toki ilk evim arsa başvurusu, 10 Ekim ile 7 Kasım 2022 tarihleri arasında Ziraat Bankası şubelerinden yapılacaktır. Arsa tahsis bedelinin 1/10’u peşin olmak üzere geriye kalanı 9 yılda 9 eşit taksitle ve faizsiz olarak ödenecektir. Ayrıca arsa tahsisi yapılmasının ardından 1/10 arsa tahsis bedeli peşinatı ödenecektir. Bununla birlikte noter taahhütnamesi imzalanarak arsa tahsis bedelinin geriye kalan 9 taksiti 9 yılda 9 eşit taksite bölünecektir. Toki’yi izafeten Ziraat Bankası A.Ş. ile borçlanma sözleşmesi imzalanmasından sonra ise arsa tahsisi netleşecektir.

Taksit ödeme tarihi ise; peşinat bedelinin ödenmesinin ardından, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 sene sonraki tarih olarak belirlenecektir. Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 sene sonra ödemeye başlamaktadır. Üstelik taksitler aylık veya yıllık olarak eşit taksitler şeklinde ödeyebilecektir. Fakat sözleşme aşamasında aylık veya yıllık sözleşme seçeneklerinden yalnızca bir tanesi tercih edilebilmektedir. Netleşen arsa tahsisinin ardından tahsis sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmesini teminen taahhütname alınmaktadır. Bununla birlikte 3 ay içerisinde ipotekli ve taksitli olarak tapu devri yapılmaktadır.

Temel atmak için 1 yıl süre

Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsisinin yapıldığı ilk sene içerisinde konut inşaatına başlanması gerekmektedir. Ayrıca 2 senede nüve (çekirdek) kısmının tamamlanması gerekmektedir. İmar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan taşınmazlar talipliler tarafından bankaya müracaat edildiğinde bu taşınmazlar için diğer başvuru sahipleri ile müşterek müracaat etmiş sayılmaktadır.

Arsaya müşterek başvuru mümkün mü?  

Kura çekimi ardından bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları nedeniyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile 775 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen inşaat yapma koşullarına uymayı peşinen kabul ve taahhüt etmektedir. Müşterek parseller için kura çekimi yapılmasının ardından parsel bazlı 7 ve üzeri ortaklar, 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracaktır. Bu taşınmazdaki yapım süreci kooperatif kanuna göre yürütülecektir.

Bu kooperatiflerden ayrılanları olduğunda, bunların yerine kurada belirlenen yedek listeden hak sahipleri üye olarak alınacaktır. Müşterek arsa için başvuru yapanlar, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç 1 sene içinde konutunu yapmaya başlamaları gerekmektedir. Ayrıca önceden tespit edilen plana göre bütün bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri koşulu bulunmaktadır.

Ödenmiş olan bedelin yüzde 10’u kesilir

Bahsi geçen koşulları yerine getirmeyenlerden tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek kalmadan ödemiş olduğu bir bedel mevcut ise yüzde 10’u kesilmektedir. Kalan meblağ iade edilerek geri alınmaktadır. Bu kanun hükümlerine dayanılarak yapılan bütün işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olmaktadır. Tapu devri sırasında döner sermaye harcı, tahsis sahibi tarafından ödenmektedir. Arsa tahsisi için yapılan başvuru sayısının tahsis edilecek arsa sayısından fazla olması söz konusu olabilir. Bu durumda, arsa sayısı kadar asil, asil sayısı kadar yedek hak sahipleri noter kurasıyla belirlenecek.

Noter kurası ve diğer duyurular  www.toki.gov.tr web adresinde yayımlanacaktır. Bununla birlikte tahsis sahiplerine kısa mesaj yolu ile iletilecektir. İmar planı çalışmalarının ardından arsaların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben inşaat yapımına ilişkin süreler başlayacaktır.

Toki İlk Evim Arsa Başvurusu için koşullar nelerdir?

  1. T.C. vatandaşı olmak.
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  3. Bağlı olduğu belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.
  4. Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden birisinin içinde ikamet etmek.
  5. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.
  6. Aylık gelir durumu 16.000 TL’nin altında olması.
  7. Arsa tahsis edilecek olanların, kendisinin ya da eşinin ya da ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması gerekmektedir.
  8. 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri gereğince yapılan uygulamalardan daha önce yararlanmamış olmak.

Başvuru bedeli ne kadar?

Başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılması gerekmektedir. Noter kurası ardından kendilerine asıl ve yedek olarak arsa isabet etmeyenler ile arsa tahsisinden yararlanmaktan vazgeçen ve yedek listede sırası gelmeyenlerin başvuru bedeli iade edilecektir. Bunun yanı sıra kendilerine arsa tahsis edilenlerin ödemiş oldukları başvuru bedeli peşinat bedeline dahil edilecektir.

İş yeri için başvuru koşulları nelerdir?

  1. T.C. vatandaşı olmak.
  2. Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyet içerisinde olmak.
  3. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  4. Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, ilgili oda kayıt belgesi ya da vergi mükellefi olmak. Ayrıca e-ticaret yapıldığına ilişkin nace kodu gibi bilgileri gösterir belgelere sahip olmak.
  5. Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması.

İş yeri için başvuru bedeli 2.000 TL olmaktadır. Üstelik kurada işyeri çıkmaması halinde bu bedel geri iade edilecektir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…