Kategoriler
Toki Haberleri

Toki konut başvurusu için bugün son gün

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ilk etapta toplam 250 adet konut satışa sunulmuştur. Söz konusu Toki konut başvurusu ise 14 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır. Başvurular  31 Ekim 2022 tarihinde (Bugün) sona erecektir. E-devlet üzerinden yapılan başvurular ise 28 Ekim 2022 tarihinde sona ermiştir. En son yapılan açıklamada 7 milyonun üzerinde başvuru yapıldığı açıklanmıştı.

31 Ekim 2022 tarihi itibarı ile başvuruların sona ermesi ile sıra konut belirleme kurasına gelecektir. Başvuru sırasında 2+1 ve 3+1 tip konut seçme olmadığından sadece projeye başvurular yapılmıştır. Daha sonra ise bu projelere başvuranlar için konut belirleme kurası çekilişi yapılacaktır. Böylece konut projesine başvuranların 2+1 konuta mı 3+1 konuta mı sahip olduğu belli olacaktır. Konut belirleme kuraları ise konut projesinin ihalesi yapıldıktan sonra belli olacaktır.

Toki konut başvurusu kaç kategoride yapılmaktadır?

Satışa sunulan konutlar 81 ilde muhtelif bölgelerde yer almaktadır. Toplu konut projelerinde konut tipleri iki farklı biçimde tasarlanmıştır. Bu konut tipleri ise 2+1 ve 3+1 tip konutlardan meydana gelmektedir. Konutlara başvuru için 500 TL ücret ödenmesi gerekmektedir. Başvurular ise 6 farklı kategoride yapılmaktadır. Bu kategorilere baktığımıza;

1. Kategori “Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri”
2. Kategori “Gazi (Kıbrıs, Kore) Vatandaşlarımız”
3. Kategori “En az %40 Engelli Vatandaşlarımız”
4. Kategori “Emekli Vatandaşlarımız”
5. Kategori “Yaşı 18-30 arasında olan Genç Vatandaşlarımız”
6. Kategori “Diğer alıcı adayları” olarak belirlenmiştir.

Konut belirleme kurası ihaleden sonra yapılacaktır. Daha sonrasında ise ödeme planı kapsamında ödeme planı belirlenecektir. ödeme planı olarak ise yüzde 10 ilk etapta peşinat alınmaktadır. Yüzde 10 peşinatın ardından ise 240 ay vade ile ödeme imkanı bulunmaktadır. Ödemlerde taksit artışları ise 6 ayda bir yapılacaktır. Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarına yapılan artış oranında taksitlendirme yapılacaktır. Bu artışlar bir önceki 6 aylık artışa göre olacaktır. Ev sahibi olan vatandaşlar taksit ödemelerine ise sözleşmenin yapıldığı aydan bir sonraki ay başlayacaktır.

Başvurular projenin olduğu şehir veya bölgeye değişmektedir. Bu kapsamda başvurular Ziraat Bankası ve Halk Bank şubelerine yapılmaktadır. İlgili bankada başvuru yapan vatandaşlar Başvuru ve Satın alma Taahhütnamesi belgesini imzalamaları gerekmektedir.  Kura çekilişi ise her zaman olduğu gibi yine noter huzurunda yapılacaktır.

Konut devir işlemleri nasıl olacak?

Başvuruları tamamlandıktan sonra vatandaşları konut belirleme kurası beklemektedir. Konut belirleme kurası ile evi belli olan vatandaşlar ilgili bankadan Gayrimenkul satış Sözleşmesi imzalayacaklardır. Sözleşme imzalama aşamasında ise bazı evraklar gerekmektedir.  Sonrasında ise anahtar teslim tarihinde Katma Değer Vergisi’nin ödenmesi gerekmektedir. Ev sahibi olan vatandaşlar konutunu borçları bitene kadar devredememektedir. Borç 240 ay vadeli olduğuna göre vatandaş evini ancak 241 ay sonra devredebilmektedir.

Toki konut başvurusu projesi ile ilgili her türlü soru ve görüşleriniz için 444 86 54 numaralı telefonu arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Toki haberleri haberleri için tıklayınız…