Kategoriler
Emlak Haberleri

Tüik Mart 2022 Konut Satış İstatistikleri açıklandı

Tüik Mart 2022 tarihli Konut Satış İstatistikleri raporunu açıklamıştır. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları mart ayında 2021’in aynı ayına göre yüzde 20,6 artmıştır. Böylece 134 bin 170 adet konut satışı gerçekleşmiştir. Ayrıca Türkiye genelinde mart ayında ipotekli konut satışları 2021’in aynı ayına göre yüzde 38,8 artış göstermiştir. Böylece 30 bin 271 adet ipotekli konut satışı gerçekleşmiştir. Yabancılara yapılan konut satışları ise 2021’in aynı ayına göre yüzde 31,0 artmıştır. Böylece 5 bin 567 adet yabancıya yönelik konut satışı yapılmıştır.

TÜİK Mart 2022 Konut Satış İstatistikleri raporundan yola çıkan inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcilerinin konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur.

“Yabancı yatırımcının sektöre ilgisi sürüyor”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Başkan Özyurt; “Mart 2022’de yabancılara yönelik konut satışları rakamlarını inceledik. Buna göre, 2021’in aynı ayına göre yüzde 31,0 artarak 5 bin 567 olduğunu gördük. Bu rakam her açıdan yabancı yatırımcının ülkemize olan bakış açısının hiç değişmediğini ve güvenini göstermektedir. Döviz kurunun yüksek olması, fiyatları yabancı yatırımcı açısından cazip kılıyor. Yabancı yatırımcı sektöre can suyu oluyor. Hedefimizde yalnızca Ortadoğu değil Avrupa, Afrika ve Orta Asya ülkeleri de olmalıdır. Oralarda da ciddi potansiyel mevcut. Yabancı yatırımcının kaynak kullanımını da çeşitlendirebilirsek bunun da yüksek katkıları olacaktır. Yaz mevsimi konut sektörü açısından son derece hareketli ve bereketli geçecek diye düşünüyoruz. Ekonomi kontrol altına alınırsa ve vatandaşın alıma geçmesi için destek ve teşvikler verilirse rakamların yukarılara çıkması kaçınılmaz olacaktır.” açıklamasında bulunmuştur.

“Mart ayı Konut Satış İstatistikleri tahminlerimiz doğrultusunda ilerledi”

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, Mart 2022 konut satış istatistikleri hakkında açıklamalar yapmıştır. Bahadır; “TÜİK mart ayı konut satış rakamları tahminlerimiz doğrultusunda artış olarak geldi. Bu rakamlar, her ne kadar sevindirici olsa bile inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada sorun oluşturduğunu unutmamak gerekmektedir. İlerleyen süreçlerde salgının ağır şartlarının hafiflemesiyle beraber hem inşaat sektöründe hem de gayrimenkul satışlarında yukarı yönlü hareketlenme bekliyoruz. Fakat, yabancı yatırımcı için amacıyla gayrimenkulün minimum değeri 250.000 dolardan 400.000 dolara yükseltilmesi söz konusudur. Bu değişikliğin arkasında yatan asıl sebep yabancı alımlarının fiyatları yükselttiği düşüncesidir. Fakat, konut fiyatlarındaki artışın esas sebebi yabancı yatırımcının konut alması değil, çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleridir. Bu karar yürürlüğe girerse; ülke ekonomisi ve bununla birlikte sektör ciddi zarar görecektir. Bu düzenlemenin yumuşaması durumunda yabancı yatırımcıların ilgisinin ilerleyen süreçlerde daha da artacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte yalnızca Ortadoğu, İran, Irak, Türk Cumhuriyetleri’nden değil, savaş etkisi altındaki Rusya ve Ukrayna’dan da Türkiye’ye ciddi oranda talep geleceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kaydetti.

“Konut satış rakamları destek ve teşviklerle istenilen seviyeye gelir”

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Başkan Akkuş; “Konut satış rakamları son aylarda yukarı yönlü ivmelenmeye başlamaktadır. Bu durum aslında konut almaya hazır kesimin harekete geçmek için beklediğinin bir göstergesidir. Geçen yıl destek paketiyle azalan stoklar karşısında konut ihtiyacımız daha da artmıştır. Konut ihtiyacının karşılanması için inşaat sektörünün harekete geçmesi gerekiyor. Üretimdeki durağanlık dönemini Covid-19 salgınının hafiflemesiyle beraber geride bırakmaya başlıyoruz diye düşünüyoruz. Üstelik inşaat girdi maliyetlerinin son derece yüksek olmasına rağmen, güçlü müteahhitler üretim yapmaya başlamıştır. Üretmekten başka çare yok. Bundan sonrası için de üretimle birlikte konut arzında artış olacaktır diyebiliriz. Fakat yüksek maliyetler sebebiyle konut fiyatlarının da yüksek olacağı gerçeğini unutmamak gerekmektedir. Kamu tarafından hem konut üreticisi hem de alıcı için birtakım destekler ve teşvikler sağlanırsa o zaman satışların yukarılara çekileceğini söylemek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

“Üretim başladı, talepler alıma dönecek”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, mart ayı Konut Satış İstatistikleri raporunu değerlendirmiştir. İhsan Çulhalık; “TÜİK Mart 2022 rakamları satışlarda yukarı doğru bir artış olduğunu göstermektedir. Fakat aşırı yükselen inşaat girdi maliyetleri de konut üretimini sınırlı düzeyde tutuyor. Müteahhit firmaların bir bölümü mümkün olan en düşük kâr marjıyla konut üretmeyi seçmektedir. Bir bölümü ise yeni üreteceği konuta alıcı bulamayacağı düşüncesiyle üretim yapmamayı tercih etti. Bu durum neticesinde yeni konut üretimi durma derecesinde yavaşlamıştır. Öte yandan ister barınma için olsun ister yatırım için olsun konuta olan talep her zaman canlılığını korudu ve fiyatlar daha da artış gösterdi. Fakat şimdi bazı inşaat şirketleri yeniden üretime geçmeye başladılar ve yeni projeler açılmaktadır. Bu sene, beklemede kalan taleplerin alıma döneceği bir olacak diye düşünüyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

“Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır”

Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül de konuyla ilgili gerekli açıklamalarda bulunmuştur. Gül; “TÜİK Mart 2022 sonuçlarına baktığımızda; konut sahibi olmak isteyenlerin veya yatırımcıların 2022 itibariyle erteledikleri taleplerini artık alıma çevirdiklerini görüyoruz. Artış sene başından bu güne kadar devam ediyor. Fakat konut sektöründe olağan dışı bir durum yaşandığını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Salgın öncesinde başlayan zorlu süreç salgın ile birlikte zirveye ulaşmıştır. Böylece yeni konut projeleri üretilemedi. Arz ve talep dengesi ciddi düzeyde bozulmuştur. Erişilebilir konut üretimi hemen hemen bitti denecek durumda. Sektörde artık dinamikler değişmiştir. Yazlık konutlar kışlık olmaya başladı. Piyasanın rahatlaması için bir an evvel yeni konut üretimine geçilmelidir. Konut arzında bir gelişme sağlanamazsa, henüz yazlık bölgelere, şehirlerin yakınındaki kasabalara göçler devam edecektir. Özellikle İstanbul için konuşursak; Trakya, İzmit, Yalova bölgelerinin kırsallarına göç artacaktır.” sözlerini kaydetmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…