Kategoriler
Proje Haberleri Toki Haberleri

Türkiye, Arnavutluk’a konut inşa edecek

Türkiye konut projelerini genişletmeye devam ediyor. Sınırların aşıldığı günümüzde Arnavutluk’a 522 konut inşasının gerçekleştirileceği bildirildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülmesi beklenen projenin ticari üniteleri ve kapalı otopark alanlarını da kapsadığı duyuruldu.

Türkiye dost elini Arnavutluk’a uzattı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aldığı karar neticesinde geçen yıl 2019’da deprem geçiren Arnavutluk’a 522 konut inşa edecek. Karara göre, 37 ticari ünite ve 375 araçlık kapalı otopark alanlarının da bulunması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada, hedeflerin 1 yıllık süreci kapsadığı belirtildi. Ancak en kısa zamanda bitirme arzusu içinde olduklarını dile getiren Kurum, 6-7 ay gibi bir süreçte inşaatları tamamlamak ve vatandaşlara hazır bir şekilde teslim etme isteğini söylemiştir.

26 Kasım 2019 tarihinde depremle sarsılan Arnavutluk için Türkiye harekete geçti. Dost elinin uzatıldığı süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi bekleniyor. Afet sonrası konut alanında iş birliği sözleşmesine giden Arnavutluk ve Türkiye, yeni bir program düzenlendi. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya Türkiye’den Bakan Kurum, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut katıldı. Arnavutluk yetkilileri arasında öne çıkan isim ise Arnavutluk Yeniden İnşadan Sorumlu Devlet Bakanı Arben Ahmetaj olmuştur.

Konut, ticari ünite ve kapalı otopark alanları

Murat Kurum toplantı sırasında yapmış olduğu konuşmada video konferans sistemini dünya genelini tehdit eden Covid-19 nedeniyle yaptıklarını belirtti. Türkiye adına her zaman dost ve kardeş yaklaşımları olduklarını dile getiren Kurum, Arnavutluk halkının yanında yer aldıklarını vurgulamıştır.

2019’un Kasım ayında gerçekleşen depreme ilişkin konuşan ve Türkiye’nin olay sonrası hemen müdahalede bulunduklarını belirten Kurum; kardeşlere daima yardım edeceklerinin altını çizmiştir. Konuşmasını sürdüren Kurum’un “Tiran’da ve Durres’te konutların, kamu binalarının hasar tespit çalışmalarına katıldık. Bugün imzalayacağımız ‘Afet Sonrası Konut Yapımı Alanında İş Birliği Sözleşmesi’ ile Arnavutluk Laç şehrine yapacağımız 522 konut, 37 ticari ünite ile 375 araçlık kapalı otopark inşaatlarını içeriyor.” dediği dikkatlerden kaçmadı.

İki ülke arasındaki sözleşme başlatıldı

Konferansın devam ettiği sırada sözleşmenin toplantı gününden itibaren başladığı duyurulmuş oldu. Yeni konutların aynı zamanda Arnavutluk’taki kardeşlerin konut alışkanlıklarına uygun bir şekilde olacağı da belirtilmiştir. Son olarak, Arnavutluk konut projesini üstlenen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının başarılarından söz edildi. Özellikle Türkiye’de 1 milyonun üzerinde proje gerçekleştirildiğini ve bunun TOKİ sayesinde başarıyla sonuçlandığı vurgulanmıştır. Yakın zamanda tüm teslimlerin Cumhurbaşkanının teşrifleriyle yapılacağı aktarılırken, yılların birikim ve teknik başarılarının Arnavutluk üzerinde de görülmesi bekleniyor.

TOKİ’nin gelişmiş deneyimleri öne çıktı

Arnavutluk Yeniden İnşadan Sorumlu Devlet Bakanı Arben Ahmetaj yaşanan yıkıcı depremin ardından hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğünden söz etti. Çalışmalarda önemli yollar katettiklerini belirten Ahmetaj; yeni yapılması beklenen inşaatların çalışma sahalarının kontrol işlemlerinin titizlikle devam ettirildiğini aktardı. Sözlerini devam ettiren Ahmetaj, “Bu sadece depremde evini kaybeden 522 aileyi barındırma projesi değil, aynı zamanda Laç şehrinin yüzünü değiştirmek için önemli bir projedir. TOKİ’nin deneyimlerinden Arnavutluk’ta yararlanmak isteriz” demiştir.