Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiyeli müteahhitler dünyada ikinci sıraya girdi

Türkiyeli müteahhitler, geçen yılki sırasını korudu. Uluslararası inşaat sektörü dergisi tarafından yayımlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde Türkiyeli müteahhitler, Çinli firmanın ardından gelerek ikinciliğini korudu. Ancak sıralamasını da yükseltti.

Liste, müteahhitlerin söz konusu yılın önceki yılında gerçekleştirdiği yurt dışı gelirleri değerlendirilerek oluşturuluyor.

Türkiye, bu listeye 44 firmasıyla girdi. Bu firmaların ilk onu ise Rönesans, Limak, Tekfen, Yapı Merkezi, Ant Yapı, TAV, ENKA, MAPA, Kolin ve Nurol olarak kayda geçti. Rönesans, listede 23’üncü sırada yer aldı. Rönesans’ı takip eden Limak, 61’inci sıraya girdi. Tekfen ise 65’inci sırada.

Geçen yılın verilerine göre Rönesans 33’üncü sırada, Limak 67’inci sırada, Tekfen ise 69’uncu sıradaydı.

Hangi projeler öne çıktı?

Alanında büyük firmaların katıldığı listede, Rönesans, Avrupa’nın en yüksek binası sayılan Lakhta Center projesiyle yer aldı. Limak, Üsküp’te çalışmalarına devam edildiği karma projesiyle listeye girerken Tekfen, Karadeniz doğal gazını Türkiye’ye nakleden Türk Akım Alım Terminali projesiyle dünyanın en büyük uluslararası müteahhidi listesinde yer aldı.

Yapı Merkezi, Tanzanya’da Darüsselam-Morogoro Hızlı Tren Hattı projesini sunarken Ant Yapı, Moskova’daki Grand Tower projesiyle listede bulundu.

Yurt dılı müteahhitlik gelir, 20 milyar dolar!

Listede 44 Türk müteahhit firması bulunurken bunların 39’u Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)’nin üyesi. Sektörün küresel rekabette güçlendiğini belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, finans temininin artırılması hâlinde 20 milyar dolara çıkan yurt dışı müteahhitlik gelirinin 50 milyar dolara yükselebileceğini kaydetti.

Sonuçları değerlendiren TMB Başkanı Yenigün “Geçen yıl da aynı listede yer alan müteahhitlerimizin çoğunluğu son listede daha yukarı basamaklara çıkmayı başardı. Ayrıca 2019 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2020 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren firmalarımızın sayısı yükseldi, bir firmamız da proje gelirine göre ilk 30 uluslararası müteahhit arasında yer aldı. Tüm bu başarılar, sektörümüzün küresel rekabet gücündeki artışa işaret etmesi açısından ayrıca önemlidir. Finansman temini konusunda güçlenirsek yılda 20 milyar ABD Doları seviyesine çıkardığımız yurtdışı müteahhitlik hizmetleri proje tutarımızı 50 milyar ABD Doları’na yükseltmeyi başarabiliriz.” ifadelerini kullandı.