Kategoriler
Emlak Haberleri

Üniversiteler kiralık konut fiyatlarını yükseltti

Türkiye’de ağustos ayında satılık ve kiralık konut fiyatlarında artış gözlemlendi. Emlakjet verilerine göre, ağustos ayında Türkiye genelinde satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2, kiralık konut fiyatları ise yüzde 4 arttı.

Satılık konut fiyatlarında Ankara liderliği sürdürdü

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer almaktadır. Listede üçüncü sırada bulunan Ankara satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 9 artışla Ağustos ayında bu alanda 10 il içerisinde birinci olmuştur. Ayrıca kiralık aylık fiyat değişiminde ise Konya yüzde 16 ile ilk sırada yer almıştır.

Kiralık konut fiyatlarında en çok artış İzmir’de görüldü

Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri en çok konut aranan ilçeler arasında ilk sıraları almaktadır. İzmir’in Buca ilçesi üçüncü sırada yer almaktadır. Ağustos ayında hem aramalarda hem de aylık fiyat değişimlerinde dikkat çekmiştir. Buca’da satılık aylık fiyat değişimi yüzde 13 yükseliş göstermiştir. Ayrıca kiralık aylık fiyat değişimi ise yüzde 33 olmuştur.

Satılık konut arayışı yeniden arttı

Emlakjet’in Ağustos ayına yönelik olarak gerçekleştirdiği özel araştırmada ise satılık-kiralık konut tercihleri gözlemlemiştir. Katılımcıların yüzde 46’sı satılık konut arayışındayken, yüzde 40’ı ise kiralık konut aradığını belirtti.

Kira arayanların bütçelerine yönelik olarak sorulan soruda ise katılımcıların yüzde 50’sinin bütçesinin 0 ila 8 bin TL arasında görülmüştür.

Uzmanlar: Kiralık konut fiyatlarında artış sürecek

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte yurt bulamayan ya da evde yaşamak isteyen öğrenciler doğal olarak kiralık konuta yöneliyor. Bu nedenle her yıl olduğu gibi Ağustos ayında kiralık konut fiyatlarında artış olmuştur. Bu yıl da Türkiye genelinde bir artış gözlemledik. Öte yandan, haziran ayında ilk defa yaşadığımız kiralık konut arayışının, satılık konut arayışının önüne geçmesi sonrasında geçtiğimiz ay oranlar dengeye gelmişti. Ağustos ayında ise satılık konut aramalarının yeniden arttığını ve kiralık konut arayışının önüne geçtiğini gözlemledik. Satılık konut fiyatlarındaki artışın, ağustos ayında yavaşlamasının bunda önemli bir etkisi olduğunu söylemek mümkün. Fiyatlarda artışın hız kesmesi ile yatırım için alan arayanlar konuta yönelmeye başladı. Ancak kredi faizleri nedeniyle, yaşamak için konut almak isteyenlerden çok, yatırım için alan arayanların konut alabileceği bir ortamda, satılık konut fiyat artışlarının önümüzdeki dönemde de sınırlı kalacağını öngörüyoruz.” dedi.

Bursa’da satılık konut arayışı ön planda

Emlakjet Prestige Plus üyesi Bursa Kılıç Emlak kurucusu Ahmet Kılıç ise Bursa’da da satılık konut arayışının ön planda olduğunu belirtmiştir. Ayrıca portföylerinin büyük çoğunluğunu satılık konutun oluşturduğunu belirtmiştir. “Gayrimenkul arayışında olanların çoğu kiraların yükselmesinden kaynaklıdır. Bir şekilde tasarruflarını artırarak ev sahibi olmak için çaba gösteriyor. Bu yüzden müşterilerimizin satılık konut arayışı genellikle oturum amacı içerdiği için fiyat faktörü daha öncelikli. Okul sezonunun yeniden başlamasıyla özellikle üniversite öğrencileri kiralık ev arayışını artırdı. Üniversite bölgesi olarak geçen Görükle’de 4-6 bin TL aralığında kiralık evler bulunmaktadır. Bu nedele öğrencilerin çok zorlanmadığını görüyoruz. Bursa’nın üniversiteli öğrenciler için daha yaşanabilir bir şehir olduğunu söyleyebilmek mümkün.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…