Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Yabancı gerçek kişiler… Proje tasfiyesine dikkat!

Altın Emlak Genel Müdürü, yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edimi hakkında uyarılarda bulundu. Türkiye’den taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilerin, bakanlığa gerekli zamanda başvuru yapıp projesini zamanında bitirmesi gerekiyor. Aksi takdirde proje tasfiyesi gerçekleşiyor.

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin arsa veya tarla gibi yapısız taşınmaz aldıktan sonra taşınmazın niteliğine uygun bir proje geliştirilmesi ve bu projenin iki yıl içinde ilgili Bakanlığın onayına sunması gerekli.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, projenin, belirlenen süre içinde bitirilmemesi veya iki yıl içinde bakanlığa bildirilmemesi durumunda taşınmazın tasfiye edildiğini belirtti.

Altın emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Bu durumda arazi alan yatırımcılar için çok büyük risk söz konusu.” uyarısında bulundu.

Proje nasıl tasfiye edilir?

Belli süre içerisinde bakanlığa bildirilmeyen veya süresi içerisinde bitirilmeyen projeler, tasfiye edilerek bedele çevrilir. Tasfiye edilen taşınmazların bedeli, hak sahiplerine verilir.

Konuyla ilgili bilgilerini paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü “Bakanlık ve idarelerce tespit edilen, süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyenler, Maliye Bakanlığınca verilecek bir yılı geçmeyen süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir. TKGM tarafından yayınlanan Yapısız Taşınmaz ve Proje Yükümlülüğü talimatına göre 06 Ağustos 2012 tarihi sonrasındaki taşınmazlar tekrar inceleme başlatılmıştır. Buna göre de bu belirtmelerin işlenmesi, belirtme olmasına ya da belirtme olmamakla birlikte iki yıllık proje yükümlülüğü bulunmasına karşın proje geliştirdiğine yönelik herhangi bir belge sunmamış olanların da tasfiye işlemlerinin başlatılması istenilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Yabancı şirketler muaf

Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu riskin yabancı şirtketlerin aldığı taşınmazlar için geçerli olmadığını dile getirdi.

Özelmacıklı, “Kanal İstanbul projesi güzergâhında yabancıların satış yoluyla 791 bin 370 metrekare yeri olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum beyan etmişti. Hatta 02 Temmuz tarihinde Yenişehir Rezerv Yapı Alanı yani ‘Kanal İstanbul Projesi’ ‘e-plan.gov.tr’ üzerinden askıya çıkarıldı. Üç etapta hazırlanan planlarda hem 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları hem de 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bulunuyor.” bilgilerini de paylaştı.