Kategoriler
Emlak Haberleri

Yapı denetimi kuruluşlarına üst derece yargı yolu açıldı

Anayasa Mahkemesi, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun‘un değiştirilmesine karar verdi. Yapı denetim kuruluşlarına kesilen idari para cezasına karşı yapılan itiraza ilişkin verilen mahkeme kararı, kesin olarak kabul ediliyordu. AYM, Anayasa’ya aykırı olarak nitelendirdiği bu düzenlemeyi kaldırıldı.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın gerekçesinde mahkemelerce verilen hükmün bir başka yargı mercii tarafından denetlenmesini talep etme hakkının, yargılamanın  hak arama hürriyeti kapsamında güvence altına alındığını kaydetti.

Ayrıca, gerekçede, kararın denetlenmesini talep etme hakkının  tüm yargılamalar için geçerli olduğunun altı çizildi. AYM, idari para cezasına karşı yapılan itiraz üzerine verilen mahkeme kararlarının kesin olduğunu öngören kuralın, “hükmün başka bir mahkeme tarafından denetlenmesini talep etme hakkı”nı sınırladığını belirtti.

Yaptırımlar yüksek meblağlara ulaşabiliyor

İlgili kanun uyarınca verilen idari para cezalarının yüksek meblağlara çıkabildiğini belirten AYM, bu durumun kişinin mali durumu üzerinde ağır ve ciddi bir etki oluşturan bir yaptırım olduğunu kaydetti.

Yapı denetimi kuruluşlarına üst derece yargı yolunu açan gerekçede “Kişinin mali yönden oldukça ağır bir ceza ile karşı karşıya kalması sonucunu doğurabilen bu nitelikteki hükümlerin denetime tabi tutulmasının önemi yadsınamaz. Söz konusu hükümlerin denetime kapalı tutulmasıyla kişiye yüklenen külfet, yargılamanın makul sürede sonuçlandırılması ve usul ekonomisinin sağlanması amaçlarıyla da olsa haklı kılınamaz. Bu itibarla itiraz konusu kural, hükmün denetlenmesini talep etme hakkına yönelik orantısız bir sınırlama getirmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Anadolu Ajansının haberine göre Tekirdağ 2. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada uygulama konusu olan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 8. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “İtiraz üzerine verilen mahkeme kararları kesindir.” cümlesinin iptali istemiyle AYM’ye başvuruda bulundu.

Söz konusu düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun gerekçesinde denetim görevini mevzuata uygun yerine getirmediği gerekçesiyle bir yapı denetim şirketi hakkında verilen idari para cezalarının çok yüksek meblağlara ulaşabildiği, bu sebeple bu kararlara karşı üst derece yargı yolunun açık olması gerektiği ileri sürüldü.