Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Yapı Tasarruf Sandığı ile düşük faizli konut kredisi

Emlak Bankası bünyesinde yer alacak Yapı Tasarruf Sandığı ile ev satın almak isteyenlere düşük faizli konut kredisinin uygulanacağı iddia ediliyor. Kapalı havuz sistemi ile satın alınacak konut fiyatının yüzde 40’ını biriktirene konut fiyatının yüzde 60’ına piyasadan bağımsız olarak düşük faizli kredi fonu sağlanacak.

Yeni Ekonomi Programı’nda kurulması beklenen Yapı Tasarruf Sandığı kapsamında ev fiyatının yüzde 40’ını biriktirene geri kalan kredi tutarı için piyasadan bağımsız düşük faizli kredi imkânı sağlanacak. Tasarruf sandığı kurulduğunda vatandaşların hesabından devletin de katkı sağlayacağını düşünülen havuz oluşturulacak. Bu havuzdaki kredi fonunu ise sisteme yeni girenler sağlayacak.

Sisteme göre, ev almak isteyen vatandaş, alacağı evin fiyatının yüzde 40’ını biriktirdiğinde kredi kullanıp evini alacak. Ev alacak vatandaşın kullanacağı kredi, piyasadan bağımsız olarak düşük faizli olacak. Sisteme yeni girenler ise kredi çekenlere fon sağlayacak. Ev satın alacaklara fon sağlayan vatandaşlara da sisteme daha sonra girenler fon sağlayacak.

Kapalı havuz sistemi nasıl işliyor?

Yapı tasarruf sandığı yönetiminin ekonomiye önemli oranda katkıda bulunma olasılığı bulunuyor. Konut arzı ve sermaye oluşumuna sağladığı destekle ülke ekonomisine önemli derecede katkıda bulunma potansiyeli barındırıyor.

Konut alacak bireylerin Yapı Tasarruf Sandığı sisteminde oluşturulan ve tüzel kişiliğe sahip olan kapalı havuza aktardıkları fonlar sistemin sürekliliğini belirlerken sistemin temel işleyişi bankalardan bağımsız, sadece konut sektörüne yönelik faaliyette bulunan mali kuruluşlar olarak tanımlanıyor. Konut sektörü için kurulacak tasarruf sandıkları devletin öncülüğünde oluşturulabilirken konut satın alacak bireylerin örgütlenmesi yoluyla da kurulabiliyor.

Normalde, ev almak için evin fiyatının yüzde 10’unu bir yılda biriktiren bir birey ortalama 10 yılın sonunda ev sahibi olabiliyorken ev satın almak isteyen benzer sosyoekonomik nitelikleri barındıran 10 kişinin örgütlenerek her yıl edindikleri tasarrufları bir araya getirmesiyle bir kişi, daha kısa sürede ev sahibi olabiliyor.