Kategoriler
Emlak Haberleri

Yatırımcı konut mu almalı faize mi yatırmalı!

Vatandaşın hakkında her zaman birikimi nasıl değerlendireceğini dair kararsızlıkları olur. Farklı fikirler söylenebilir. Çoğu zaman da doğru tercihi yapmak zor olur. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada gündem olan ev almak mı faize yatırmak mı konusu incelenmiştir. Hürriyet yazarı Gaye Kobal ve Barış Özkan’ın haberinde bu konu detayları ile ele alınmıştır. 10 yıl önce 150 bin lirası olan bir yatırımcı dolara faize veya gayrimenkule yatırım yapsaydı ne kadar kazanırdı? Sorusuna yanıt aranmaktadır.

Birikim nasıl değerlendirilmeli?

Elinde toplu parası olan biri bunu en iyi bir şekilde değerlendirmenin yollarını aramaktadır. Bazıları parasını faize yatırmaktadır. Bazıları ev ve araba almaktadır. Bazı kişiler ise yatırımın sanal paralara yatırmaktadır. Ayrıca bu yatırımların ortak amacı ise insanların birikimlerin üzerine biraz daha ekleyebilme isteğidir. Bu şekilde en doğru mecraya seçmek oldukça önemlidir. Sosyal medya oralarda da sık sık gündeme gelen bu konu çeşitli yollarla incelenmiştir. 10 yıl önce 150 bin lirası olan biri dolara faiz, ev veya gayrimenkul ve yatırım yapsaydı bugün ne olurdu? Sorusuna cevap arayarak bunlar arasında en iyi seçeneği sağlamak amacıyla inceleme yapılmıştır.

Yatırımcı parasını faize yatırsaydı ne olurdu?

2011 yılbaşında 150 bin lirası olan bir yatırımcı her ay aylık olarak mevduat yaptığında 2021 nisan sonunda yaklaşık olarak 379 bin 367 liraya ulaşmaktadır. Bu yatırımcının 10 yıl sonundaki nominal getirisi ise yüzde 153 olur.

Yatırımcı Gayrimenkul Satın Alsaydı Ne Olurdu?

Yatırımcının parasını gayrimenkul olarak değerlendirdiğini farklı bir senaryo ortaya çıkmaktadır. Aynı yatırımcı 2011 yılının ocak ayında İstanbul’dan 150 bin lira değerinde bir konut alsaydı bugün değeri yaklaşık olarak 637 bin 500 lira olacaktı. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatları 2011 Ocak 2021 Nisan arasında yaklaşık yüzde 325 oranında artış göstermiştir.

Yatırımcı Dolara Yatırım Yapsaydın Ne Olurdu?

Dolara yatırım yapsaydı 1,56 lira olan kur yaklaşık 96 bin 154 dolar alabiliyordu. Bu paraya her ay dolar bazı mevduat yapmış olsaydı 2021 nisan sonuna kadar yüz 12 bin 255 doları olacaktı. Yatırımcının TL olarak parası yaklaşık olarak 955 bin liraya ulaşacaktı. Dolar yatırım da 10 yıl sonundaki nominal getirisi yüzde 537 olacağı bu şekilde görülmektedir.

Bu şekilde sizler kendinize en uygun bulunur değerlendirerek yatırım yapabilirsiniz. Detaylı bir inceleme yapmanız, paranızı iyi değerlendirmeniz ve akıllıca düşünmeniz gereklidir.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…