Kategoriler
Emlak Haberleri

Yazlık konutlarda yüzde 68 değer artışı oldu

Pandemin getirisi ile birlikte insanlar genellikle şehirlerden uzak, daha çok sakin ve Yazlık konutlarda vakit geçirmeyi tercih etmektedir. Aynı zamanda geniş balkonlu ve bahçeli evlerde talep artmış vaziyettedir. Ayrıca son bir yıl içerisinde Datça, Bodrum ve Kaş gibi yerlerde konut fiyatları dikkat çekmiştir. Evlerde geçen zamanlarda daha çok apartman gibi yerlerden ziyade bahçeli ve doğa ile iç içe olan evlerin satışı artmıştır. Bu nedenle günümüzün pandemi koşullarıyla bu alandaki konut artışlarında da fazlalaşma vardır. 1 yıl içerisindeki talep doğrultusunda konut fiyatlarında bir hayli etkilendiği yazlık yerlerinin başında Datça gelmiştir. Daha sonra Bodrum ve Kaş onu takip etmektedir.

Datça’da yazlık alımında artış

Gayrimenkul değerlendirme bakacak olursak Datça’da yazlık bölge olarak alınan ev sayısı oldukça artmış vaziyettedir. Yıllık değerli artışı yüzde 68’leri görmüştür. Yazlık bölgelerdeki talebe bağlı konut değer artışlarında en çok etkilenen ilçelerden 1 numarada gelen Datça’dır. Yüzde 60 ile Kaş onu takip etmektedir. Doğal güzellikleri ile öne çıkmanın yanında çevresindeki düşük konut fiyatlarına sahip olarak görülen Datça son bir yıl içerisinde oldukça fazla oranda konut satış gerçekleştirmiştir.

Yazlık konutlarda otoyol faktörünün önemi

Yalnızca 1 yıllık dönem için ortalama konut fiyatlarında yüzde 68 oranında artış görülmüştür. Bu artış Datça’da meydana gelmiştir. Ortalama metrekare satış fiyatı 8,147 lira olarak söylenebilir. Ayrıca tek bir konut için ortalama fiyat 830,994 olarak belirlenmektedir. Bir yılda yüzde 60 oranında artış gösteren Bodrum ve Kaş yerleri de konut ortalama değeri bakımından Bodrum 1,617,560 lira, Kaş için 1,585,650 olarak belirlenmiştir. Geri dönüş süresi ne baktığımızda ise Bodrum’da 32 ve Kaş 43 yıl olarak vadelerden bahsedilebilir.

Yazlık konutlar ve kira uyumsuzluğu hakkında

Satış fiyatlarında yükselişin kiralardaki yükselişe paralel olmadığı görülmektedir. En düşük gerilimli süresine sahip bölgeler 26 yıl ile Marmaris, Alanya ve Kuşadası olarak açıklanabilir. Konut fiyatlarında son 1 yılda 994,980 liraya ulaşmış vaziyettedir. %30 9 artış gösterdiği Marmaris ortalama metrekare satış fiyatı olarak 7,107 olarak da belirlendiği söylenebilir.

Bu şekilde konutlardaki değer artışı nasıl olduğu ve vadelendirmenin de nasıl yapıldığını görmüş olabilirsiniz. Ayrıca son 1 yıl içerisindeki bu değişen konut fiyatlarındaki artış oldukça dikkat çekmektedir.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…