Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni düzenleme ile ofisler konuta dönüşecek

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emre Özerçen, 31927 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni düzenlemeden bahsetmiştir. Özerçen, düzenlemeye göre belirli koşullar dâhilinde ofisler konuta dönüştürülerek konut açığına çözüm olacağını aktarmıştır.

Özerçen, yeni uygulama ile beraber iş yerlerinin konuta dönüştürülerek, konut açığına çözüm getirildiğine değinmiştir. Ayrıca Emre Özerçen; “Uygulama İmar Planlarında ‘Ticaret Konut’ olarak belirlenip yapı ruhsatı bu şekilde düzenlenecek. Ayrıca 18.08.2022 tarihinden önce düzenlenecektir. Ticaret+Konut toplamında konut kullanım oranı yüzde 80’i geçmeyecek. Üstelik son olarak 01.07.2023 tarihine kadar sonuçlandırıp tadilat ruhsatı düzenlenecektir.” şeklinde konuşmuştur.

Ofisler konuta dönüştüğünde KDV oranları nasıl olacak?

Özerçen, yeni uygulama ile iş yerinden konuta dönüşen alanlar için tapuların konut olarak düzenlendiğini aktarmıştır. Ayrıca Özerçen; “Yapı ruhsatlarında işyeri olarak geçen bağımsız bölümlerde KDV oranı yüzde 18 oranında olacaktır. Eğer yapı ruhsatı temel alınırsa bağımsız bölümler ofisten konuta dönüşse bile inşaat firmaları yüzde 18 oranında KDV hesaplayıp buna göre faturalarını düzenleyecekler. Ancak tadilat ruhsatı temel alınır ise kademeli KDV oranı devreye girip venet alanı 150 metrekare altındaki konutlar için yüzde 8 KDV hesaplanacaktır. Dolayısıyla tapuda konut olarak gösterilen bağımsız bölümler için KDV iadesinin önü açılmış olacaktır.” ifadelerini kullanmıştır.

KDV iadesi alınabilir mi?

Mali Müşavir Emre Özerçen, KDV iadesine ilişkin birtakım bilgiler aktarmıştır. Özerçen; “İnşaat sektöründe indirimli orana tabi konut üretimi yapan firmalar için indirim yolu ile giderilemeyen KDV’nin iade yolu ile geri alınmasının finansman ve işletme sermayesinin kuvvetlendirmesi anlamında önemli ölçüde katkı sağladığı görülmektedir. Tabii ki beklentimiz tadilat ruhsatının temel alınıp tapuları konut olarak çıkan bağımsız bölümler için kademeli KDV oranının hesaplanması yönünde olmasıdır. Ancak yine de idare tarafından konunun kesinleştirilmesi büyük önem arz etmektedir.” sözlerini kaydetmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…