Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Evim Konut Finansman Programı sektörü hızlandıracak

Yeni Evim Konut Finansman Programı’nın detayları dün belli olmuştur. 0.69 faiz oranı, azami 15 sene vade ve yüzde 10 peşinat oranı gibi oldukça cazip fırsatlar sunulmaktadır. Öncelikle kampanyadan yararlanmayı düşünen vatandaşların mevcut evlerinin olmaması gerekiyor. Yeni konutu almak istedikleri şehirde son 1 yılda konut satmamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca aldıkları evi 5 yıl süre ile satmamaları gerekmektedir. Satın alınması düşünülen konutun ise sıfır, sosyal alanları bulunan, deprem yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir. Bununla birlikte sıfır atık ve enerji verimliliğine uygun konutlar olması kriterler arasında yer almaktadır.

Yeni Evim Konut Finansman Programı oldukça cazip fırsatlar sunuyor

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yeni kredi kampanyasının oldukça cazip olduğunu belirmiştir. Ayrıca gerçekten hedeflenen kitlenin kullanmasını sağlamak için bazı kullanım kriterlerinin eklenmesinin çok doğru olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte Öğüt; “Bütün taraflardan değerlendirildiğinde yeni konut kredisi kampanyasını oldukça iyi düşünülmüştür. Gerçekten ihtiyacı olan vatandaşın yararlanması için planlanarak sektöre olumlu katkı sağlamasını düşünüyoruz. Kampanya çerçevesinde vatandaşlar yalnızca tamamlanmış, belirli oranda tamamlanmış, bankaların kredi verme kriterlerine uygun olan ve yapımına başlanacak konutlara yönelik kredi kullanabilecek. Bir süredir konut piyasasında fiyat artışının önemli nedenlerinden biri arzdaki düşüş olduğunu söylemekteyiz.

Endeksa verilerine göre Aralık 2022 sonu itibarıyla Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 185 seviyesindedir. Ayrıca kira değerlerinde yıllık değer artışı ise yüzde 160 seviyesinde olmaktadır. 2022’deki konut satışlarının içinde 0 konutların satış oranı ise yalnızca yüzde 30 seviyesindedir. 2019 yılı öncesinde bu oran yüzde 38 ile yüzde 47 aralığında gerçekleşmiştir. Bu doğrultuda söz konusu kampanyayla sıfır konutların satışını ve üretimini hızlandırmanın da amaçlandığı görülmektedir. Bu durum sektör açısından da oldukça pozitif bir gelişmedir.” ifadelerini kullanmıştır.

Kampanya konut fiyatlarının artmasına sebep olur mu?

Öğüt, başlangıçta 100.000 ailenin konut sahibi yapılması planlanan kampanyada, 3 bölgeye ayrılarak belirlenen kredi limitlerinin oldukça cazip ve uygun göründüğünün altını çizdi. Ayrıca Öğüt; “Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1.720.000 TL’dir.  İstanbul’da ise ortalama konut fiyatı 2.650.000 TL’dir. Ayrıca Ankara’da 1.336.000 TL ve İzmir’de 2.239.000 TL olmaktadır. Herkesin aklına tek bir soru geliyor. Daha önceki konut kredisi kampanyalarında olduğu gibi bu kampanya da konut fiyatlarının artmasına yol açar mı? Kampanyanın yalnızca belirli bir hedef kitle ve sıfır konutlarla sınırlandırılmış olması sebebiyle bütün konut fiyatlarına çok fazla etkilemeyecektir.

Mevcut konutu olan vatandaşlar ise konutlarını satıp, satışın yapıldığı şehir dışındaki şehirlerdeki sıfır konutlara yönelerek kampanyadan yararlanabilirler. Böylece konut piyasasında bir satma, satın alma biçiminde hareketlenme olacaktır. Üstelik, sıfır konutlar ve inşaatı devam eden konutlar alanında da mevcut olan düşük fiyatlı olanların belirlenen kredi limitlerine doğru yükselmesi de mümkün olacaktır.” İfadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberlerin ulaşmak için tıklayınız…