Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Evim Projesi ile üretim artacak

Yeni Evim Projesi ile orta gelir grubuna yönelik detaylar bugün itibarıyla netlik kazanmıştır. Yeni Evim Projesi’nde toplam 25 milyar TL’lik finansman sağlanmaktadır. Üstelik kredi üst limiti sınırı 5 milyon TL olacaktır. Tüketicilere kredi miktarı, ödeme şekli ve vadeye göre faiz seçeneği sunulmaktadır. Bununla birlikte kredi faiz oranları yüzde 0.69 ile yüzde 0.99 arasında değişecektir. İlk 3 sene ödeme kolaylığı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca kampanyayla alınmak istenen konut 5 sene boyunca da satılamayacaktır. Kampanyadan konutu olmayanlar faydalanırken, kredi sıfır konutlar için geçerli olacaktır. Konut kampanyasında İstanbul birinci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla ikinci bölge olmuştur. Ayrıca diğer bütün şehirler de üçüncü bölge olarak belirlenmiştir.

Yeni Evim Projesi hakkında GYODER’in görüşleri

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Yeni Evim Projesi ve kampanya detaylarını değerlendirmiştir. Kalyoncu; “Gayrimenkul sektörü bir süredir bu kredi kampanyasına kilitlenmiş durumdaydı. Zira konut satın alıcısı ihtiyaçlarını buraya endekslemiştir. Bu sebeple özellikle son aylarda çok düşük bir konut satış grafiği gördük. Bu bakımdan kampanyanın açıklanması konut satın alıcısını ve konut geliştiricisini rahatlatmıştır. Diğer taraftan bütün dünyada konut ihtiyacının karşılanmanın zor olduğu bir ortamda devletimiz arka arkaya ortaya koyduğu programlarla bu noktada çok önemli bir toplumsal destek ortaya koymuştur. Bunu çok önemli buluyoruz. Çünkü şu anda konut ve barınma meselesi milli bir meseleye dönüşmüştür. Bu noktada devletimiz bu hamleleri gerçekleştirmişken iş dünyası olarak konuya toplumsal ve sosyal bakımdan yaklaşmalıyız.

Açıklanan kampanya birinci eli destekleyen ve ilk kez konut sahibi olacak vatandaşların erişimini kolaylaştıracak bir sistemdir. İnsanların aylık geliriyle faizi ödeyebildiği bir kredi fırsatı, birinci el piyasasını ve üretimi desteklerken, ilk kez konut alacaklara özel kriterler oluşturularak toplumsal ve sosyo ekonomik katkı arttırılacaktır. Kampanya detaylarına göre; sağlanması planlanan finansman İstanbul’da en çok 5 milyon TL olacaktır. 2. Bölge şehirlerinde en çok 3 milyon TL olacaktır. Ayrıca 3. Bölge şehirlerinde en çok 2 milyon TL olacaktır. Asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmektedir. Üstelik azami 15 sene vade sağlanacaktır. Finansman faiz oranı yüzde 0.69’dan başlayacaktır. Açıklanan kararlar, ilk defa konut sahibi olacaklar için oldukça olumlu hamleler. Taksitlerin hane gelirinin yüzde 40’nı geçmeyecek olması da ödeme kolaylığı sağlamış olacak.” ifadelerini kullandı.

Orta gelir grubu için çok doğru karar

Başkan Kalyoncu, kampanyada belirli gelir grubunun üstündeki ailelerden başvuru alınmamasının çok doğru bir karar olduğuna değinmiştir. Ayrıca Kalyoncu; “Özellikle üst gelir grubunun yatırım amaçlı lüks konut finanse etmesi böylece önlenmiş olacaktır. GYODER olarak yatırım amaçlı konut alanların orta ve düşük gelir grubuyla aynı olanaklara sahip olmasını böyle bir dönemde biz de doğru bulmuyoruz. Hükümet tarafında da çalışmalar buradaki dengeyi oturtmak amaçlı yapılmıştır. Kampanyada vatandaşların gelir düzeylerine göre ödeyebilecekleri faiz oranları kurgulanarak, orta gelir seviyesindeki vatandaşların erişebileceği fırsatlar oluşturulacaktır. Bu kampanyayla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasıyla birlikte üretim de desteklenecektir. Sosyal adaleti sağlamak, en yüksek sosyo ekonomik yararı da ortaya koymaktadır. Konuta erişimin en çok zorlanıldığı şehir olan İstanbul’un bu programda ayrı bir bölge olarak ele alınmasını ve yine toplumun tümüne bu imkanın daha adil biçimde sunulmuş olmasını olumlu buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Kalyoncu, kredi kampanyasının gayrimenkul sektörünü canlandıracağını da belirtmiştir. Bununla birlikte Kalyoncu; “Birinci el piyasasını destekleyen bir kredi genişlemesi olacaktır. Buradan üretecekleri kaynakla yeniden konut geliştirecek firmaların projelerinde bu fonlamanın olabiliyor olması kesinlikle üretimi de destekleyecektir. Zira şu an dünyadaki birçok konjonktürel problemden dolayı üretmek zorlaşmıştır. Her ne kadar geliştiricilerimiz yurt dışı fırsatlara bakıyor olsa dahi dünyanın her kıtasında farklı problemler mevcut. Bu bakımdan bir şekilde riskleri iyi yönettiğimiz, geliştiricilerin üretmeyi sürdürdüğü ancak bu ürettikleri konutların da toplumun genel ihtiyacı karşılayacak konutlar olmasını oldukça önemsiyoruz.

Sektör bu noktada gerçekten bir motivasyon içerisindedir. Çünkü üretmek istiyor, birikimini kullanacak alanlar arıyor. Devlet atılması gereken adımları hızla atarken, özel sektör de üzerine düşeni yapmalıdır. GYODER olarak erişilebilir kiralık konut modeliyle biz de konut geliştirme süreçlerinde yeni bir iş modeli ile halkımızın ve devletimizin yanındayız. Erişilebilirliği kolaylaştıracak kiracı ve ev sahibi dinamiğine yeni bir açılım getirmek için yemi model çalışmalarımızı süratle sürdürüyoruz. Bu kampanya önce toplumsal ihtiyaçları karşılayacaktır. Bunun ardından sektörün de üretmesine yarar sağlayarak bir gelir üretimi elde edilecek noktaya gelecektir.” diyerek sözlerini noktaladı.