Kategoriler
Proje Haberleri

İstihdamda 405 bin kişilik azalma… En fazla azalma Antalya’da

Mayıs ayındaki istihdam, geçen yılın aynı ayına göre 405 bin kişi azalırken en fazla azalma Antalya’da görüldü. İstihdamdaki azalmanın en fazla olduğu sektör ise konaklama oldu. Bir yıl içinde konaklama sektöründeki azalış 155 bin oldu.

Sigortalı ve ücretli çalışan sayısındaki azalmada bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, ikinci sırada yer aldı.

Bir yıldaki azalma, 135 bin kişi olarak kayda geçti. Bina inşaatında istihdam edilenlerin sayısında da 120 bin kişi azalma görüldü. Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde istihdam edilenlerde 50 bin kişilik düşüş kaydedildi. Bina dışı yapıların inşaatındaki çalışan sayısında ise 46 kişilik azalış aktarıldı.

Antalya’da 150 bine yakın azalma

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan İstihdam İzleme Bülteni’ne göre Antalya’daki sigortalı çalışan sayısı, 147 bin kişi azaldı. Muğla ikinci sırada yer aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumunun Mayıs 2020 dönemine ait verilerini değerlendiren bültene göre Antalya’yı Muğla takip etti. Muğla’daki istihdam sayısı, 52 bin kişi azaldı. TEPAV tarafından hazırlanan bültene göre İstanbul’daki istihdam, bir yılda 47 bin azaldı. Bu azalış, Ankara’da 31 bin kişi oldu. Ankara’yı 24 bin kişilik azalmayla İzmir izledi.

Esnaf ve çiftçi sayısında düşüş

“Sigortalı ücretli çalışan sayısı son bir yılda en hızlı azalan sektör yüzde 50,9 azalışla hanehalkları tarafından kendi ihtiyaç faaliyetleri (Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hanehalklarının faaliyetleri) oldu.” denilen raporda, bu sektörü yüzde 39,2’lik oranla konaklama sektörünün izlediği belirtildi. Bu sektörü yüzde 37’lik azalmayla ev içi çalışanların faaliyetleri izledi.

Öte yandan kütüphane, arşiv ve müzelerde istihdam edilenlerin oranında yüzde 22,2 seviyesinde düşüş kaydedildi. Ormancılık ve tomrukçuluk sektörlerindeki azalma ise yüzde 21,6 oranında gerçekleşti.

TEPAV tarafından hazırlanan rapora göre esnaf ve çiftçi sayısında bu döneme göre yüzde 1,2’lik düşüş gözlemlendi.

Kaynak: Taşınmaz Haber