Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut destekleri fırsatçıları gün yüzüne çıkardı

Konut bazlı verilen kredi destek paketleri fırsatçıların durumu değerlendirmesine neden oldu. 2 Haziran (dün) tarihinde konutta kullanılmak üzere 4 yeni paket çıktığı ve tüm faizlerin aşağı çekildiği biliniyor. Mal sahipleri ve müteahhitler ise elinde bulunan stoktan fayda sağlamaya şimdiden başladı.

Konut kredilerinde düşüşler fırsatçıları uyandırdı

Kamu bankaları üzerinden çıkan 4 yeni kredi destek paketi, özellikle konut sahibi olmak isteyen hane halkını sevindirmişti. Sıfır ya da birinci el konut sahibi olmak isteyenlerin en az 0,64 faiz oranından yararlanacağı bilinirken, bu durum özellikle mal sahiplerinin harekete geçmesine neden oldu. İkinci el satışlarında da düşüş yaşayan faiz oranları 0,74 rakamını görünce mal sahipleri bankaların önüne en büyük engel olarak çıktı. Kişiler henüz başvuruda bulunamadan istedikleri evlerin yaşanan kredi haberine karşı artış gösterdiğini gördü. Sosyal medya üzerinde büyük tepkilere neden olan bu fırsatçılık hikayesi için henüz ne yapılacağı bilinmiyor.

Meslek Odası Başkanı tepkileri doğru buluyor

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, sosyal medya üzerinde yaşanan tepkiye hak verdi. Gayrimenkul üzerinde yaşanan fırsatçılığa aynı tepkide bulunan Oral, zamlar karşısında sessizliğini bozdu. Konut kredisinde yaşanan faizlerin sevindirici haberini paylaşan Başkan’ın beklentileri arasında oranların kamu bankaları tarafından daha fazla aşağıya çekilmesi. Özellikle belirlenen faiz oranlarının 0,50 aşağısına çekilmesini uman Oral’ın, rakamların düşüşünün daha iyi olacağını öngörüyor.

Kamu bankalarının destek paketlerini duyurmasıyla fırsatçıların konut stoklarında fiyat artışına neden olduğu gözlerden kaçmazken; sosyal medya üzerinde bu durum ele alınmış ve tepkiler çığ gibi büyümüştür. Faizlerin düşüşünü fırsat bilenler hakkında konuşan Başkan, finansal destek öncesinde müteahhit ve mal sahiplerinin en az 100 bin TL daha az fiyattan ev satışı yaptığını belirtiyor. Yaşanan bu durumun üzücü olduğu açıkken, fırsatçılar için yeni bir kapı olarak görülmeye başlandı. Bankalar tarafından yapılan bu girişimin gayrimenkul üzerinde hareketlendirmeye yol açması beklenirken, fırsatçıların fiyat artışları sayesinde oran eşitleniyor. Böylece kişiler almak istedikleri evlerden taleplerini geriye çekme eğilimi göstermektedir. Çözüm önerisi olarak; bu tarz kişilerden satın alım gerçekleştirilmemesi ve fırsatçıların konutlarının elinde patlamasına izin verilmesi gerekiyor.

Emlakçılar fırsatçılara destek olmamalı

Başkan aynı zamanda emlakçıların bu tarz fırsatçılara müşteri sağlamaması gerektiğini belirtiyor. Gayrimenkul sektöründe ivme yakalamak adına ayrıca önem taşıyan bu girişim, emlakçıların vereceği destekler sayesinde güçlenecek. Konut almak için gün sayan kişilerin yaşanan fiyat artışıyla birlikte geri çekildiğini belirten Oral, daha önce faiz oranlarının 2,70’lere çıktığı günleri hatırlattı. Sektöre olumsuz darbeler vuran faiz oranları hazırda düşüş yaşamışken durumu iyi değerlendirmeli ve müşteri-emlakçı ilişkisi iyi şekilde dengelenmelidir. Samsun’da sıfır daire fiyatları ortalama 250 bin ila 300 bin TL’den gittiğini hatırlatan Oral, ev satın almak isteyenlere ortalama bu fiyatlardan anahtar teslimi alabileceklerini hatırlattı. 15 ay vadeli ödenmesi beklenen yeni destek paketleri, en iyi şekilde 2 bin TL aylık ödemeye sahip olacak.