Kategoriler
Gündem Sağlık SonDakika

Koronavirüs aşısının önündeki engel: ABD

İran İslam Cumhuriyeti’nin resmî haber ajansı İRNA, ABD yaptırımlarının koronavirüs aşısının ve ilacının temininde engel yarattığını öne sürdü. İRNA, Amerika‘nın insanlık suçu işlediğini savundu.

İRNA, ambargoların bankacılık ve ticari işlemlerini çıkmaza soktuğunu; ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkelerdeki döviz giriş ve çıkışlarında problemler oluştuğunu dile getirerek bu durumun tıbbi, tedavi ve ilaç malzemelerinin teminini etkilediğini kaydetti.

Dünya genelinde 145 ilaç firmasının ve üniversitelerin aşı üzerinde çalıştığını hatırlatan İRNA, “ABD’nin diğer ülkelere karşı sergilediği sözde ‘maksimum baskı’ yaklaşımı; sağlık ve ilaç sektörünün de payını aldığı acımasızca ve yasa dışı ambargolar; ambargo uygulanan ülkelerin korona ile mücadelede sağlık sistemlerinde sorun yaşatmak ve korona aşısına adilane ve hakça ulaşımın önüne geçmek gibi kararlarla birleşerek Washington’un kara bir leke olan insanlık dışı cinayetlerinde yeni bir sayfa olarak göze çarpmaktadır.” dedi.

İnsanlığa karşı suç

Dünya çapında yaklaşık 18 milyon kişinin yeni koronavirüs hastalığına yakalandığını aktaran İran İslam Cumhuriyeti’nin haber ajansı, “ABD, korona salgınından kaynaklı kriz koşullarında bile tek taraflı; hasmane ve yasa dışı karar ve uygulamalarını sürdürüp şiddetlendirerek, ekonomik terörün kırmızı çizgilerini aşmış ve insanlığa karşı suç sınırına dayanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 700 bin kişinin KOVİD-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten İRNA, “Bugünlerde çeşitli ülkelerin araştırma ve bilimsel merkezleri arasında korona salgınına karşı etkili aşının bulunması için etkin ve yapıcı rekabet ortamı oluşmuştur…” dedi.

Ümit verici çalışmalar

Bu rekabetin tıp ve ilaç bilimlerini daha fazla geliştireceğini bildiren İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü’nün virüse karşı onayladığı aşının hâlâ bulunmadığını dile getirerek “Ancak dünyanın dört bir yanındaki araştırma merkez ve kuruluşları gece gündüz bu aşıyı bulmak için çalışmakta ve bu doğrultuda ümit verici çalışmalar yürütülmektedir.” sözlerini kaydetti.

İnsan üzerindeki denemeler başlanacak

İran’ın tıp ve ilaç sanayisi alanında çarpıcı gelişmeler kaydettiğini belirten İRNA, bu sayede, aşının üretiminde gözle görülebilen adımların atılabildiğini bildirdi. İRNA, “Sağlık Bakanı Said Nemeki’nin ifadelerine göre, İran’da korona aşısı üretim süreci kısa zamanda insan üzerinde deneme aşamasına ulaşacaktır.” açıklamasında bulundu.

İRNA, 1 Ağustos’ta yayımladığı haberinde “ABD diğer ülkelere karşı uyguladığı ambargoların tıbbi, tedavi ve ilaç cihazları gibi insani yardım mallarının ihracatını doğrudan kapsamadığını iddia etse de bu ambargolar sonucu oluşan kısıtlamalar sebebiyle bankacılık ve ticari işlemler çıkmaza sürüklenmiş ve yaptırım altındaki ülkelerin döviz giriş ve çıkışı konusunda sorunlarla karşılaşmasına meydan vermiştir. Bu çerçevede de ilaç veya hammadde temini zorluklarla karşı karşıya gelmiş ve sonuçta, İran gibi yaptırıma maruz kalan ülkeler, ilaç temini açısından birçok sorunla baş etmek zorunda kalmışlardır.” ifadelerini kullandı.