Kategoriler
Ekonomi Gündem

16 Eylül döviz kurları… Dolar bugün kaç TL?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankasının (ABM) faiz indirimi kararından sonraki haftanın açılış günü olan 16 Eylül’ün döviz kurları merak ediliyor. Dolar bugün kaç TL?

TCMB’nin 12 Eylül’deki faiz indirimi kararından sonra, 5,70 seviyelerinden 6,60 seviyelerini gören dolar/TL, bu haftaya yükselişle başladı.

Petrol fiyatlarındaki aniden gelen artış, dolar/TL’de 5,70 seviyelerinin görülmesine neden olurken petrol fiyatları yüzde 20 oranında artış gösterdi.

Lira karşısındaki dolar, geçtiğimiz haftayı 5.69 seviyesinden kapatmıştı.

Teknik açıdan dolar/TL’de 5,7550 seviyesinin direnç, 5,70 seviyesinin ise destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 5,6410 seviyesinin kırılması hâlinde 5,6050 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini kaydetti.

Bugün yurt içinde ağustos ayı merkezî yönetim bütçe dengesi verilerinin izleneceğini söyleyen analistler,  yurt dışında ise ABD’de eylül ayı New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini aktardı.

16 Eylül döviz kurları… 

Bugün dolar bugün kaç TLeuro kaç TLsterlin kaç TL? Bugün saat 12.00’den itibaren;

Dolar 5,71 liradan, euro 6,32 liradan, sterlin ise 7,11 liradan işlem görüyor.

1991 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Brent petrolün fiyatı  14 Ocak 1991’den bu yana en yüksek seviyelerini kaydetti. Yemen’in Suudi Arabistan’a olan saldırısı petrol üretim tesisine zarar verirken ülkedeki petrol üretiminin yüzde 5’i durdurdu.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 19 oranındaki artışla varil başına 71,95 dolardan işlem görmeye başlarken Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yönelik saldırının ardından petrol üretiminin durdurulmasıyla petrol fiyatları, artan arz endişelerinin etkisi altına son dört ayın zirvesini gördü.

Batı Teksas petrolü yüzde 15 oranından yüksek artışla 63,34 dolardan işlem gördü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın müdahalesiyle petrol fiyatları geriledi. Ancak Brent petrolün fiyatının düşmesine rağmen hâlâ 66.2 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalar yoğun bir haftayı takip edecek

Suudi Arabistan’a yönelik beklenmedik saldırının yanı sıra piyasalar oldukça önemli bir haftayı takip edecek. Ülkelerin Merkez bankalarının açıklayacağı faiz indirimi kararı kurlara; piyasaya yön verecek.

Yurt içinde bugün açıklanacak olan işsizlik ve bütçe dengesi verileri de incelenecekken küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (FED) önümüzdeki çarşamba günü açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. FED‘in 25 baz puanlık faiz indirimi kararı vermesine kesin gözüyle bakılırken perşembe günü Japonya, İngiltere, Norveç ve İsviçre Merkez bankaları da faiz oranlarını açıklayacak.

Merkez bankalarının faiz indirimi kararının yanı sıra ABD ile Çin arasındaki görüşmeler de bu haftanın gündeminde bulunuyor.

ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimler, piyasayı oldukça endişelendirmiş, diğer gelişmelerle beraber küresel risk algısı artmıştı. ABD ile Çin’in görüşecek olması piyasaları belli oranda rahatlatmış ve artan risk algısını yeniden azaltmıştı.