Kategoriler
Proje Haberleri

1915 Çanakkale Köprüsü kule çalışmaları sürüyor

1915 Çanakkale Köprüsü kuleleri hızla yükselmeye devam ediyor. Çanakkale Boğazı’nın ‘gerdanlığı’ olmaya hazırlanan kuleler, şimdiden 250 metreye ulaştı.

Koronavirüs (covid-19) hastalığı karşısında izolasyon sağlanan alanda çalışmalar hız kaybetmeden sürdürülüyor. 26’ncı blokların konulmasıyla birlikte 250 metre yüksekliğe kavuşan kuleler, Lapseki ve Gelibolu yakasında yer almaktadır.

Çanakkale Boğazı’nda Gelibolu bölgesinin Sütlüce ve Lapseki’nin Şekerkaya konumları arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ilk çalışmalarına 2017 yılında başlanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan köprülerin, 18 Mart 2017 tarihinde hayata geçirilmesi adına kollar sıvandı.

Böylece hızlı bir şekilde Sütlüce tarafında kurulan saha, kuru havuzda her biri futbol sahası genişliğinde bulunan 2 kule kesonu inşa edilmiştir. Demir kazıklarının denizaltında bulunduğu projede, geçen yılın mayıs ayı itibariyle kule çalışmalarına başlandı. Denizaltında bulunan kule kesonları üzerine ilk bloklar tam olarak ağustos ayı içerisinde konulmuştur. Türk bayrağını simgeleyen köprü ayakları kırmızı ve beyaz olarak gözüküyor.

1915 Çanakkale Köprüsü kulelerinde son durum

8 ay süre içerisinde Lapseki ve Gelibolu yakasında deniz içerisinde yer alan kule kesonlarına 26’ncı bloklar nihayet konuldu. Blokların konulmasıyla birlikte ise köprü tam olarak 250 metreye yükseldi. Toplam yüksekliğinin 318 metre olması karar verilen projede yaz sonu itibariyle kablo örme çalışmalarına başlanacak.

Lapseki yakasındaki çalışmalara göz attığımızda ise, ankraj bloku ve 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğünün tamamlanmış olduğu görülüyor. Bölgede yer alan çalışmalarda sırada tabliyelerin montaj işlemi var.

Köprü inşaatı için kullanılacak kabloların toplam ağırlığının 33 bin 268 ton, uzunluğunun ise 162 bin kilometre olması kararlaştırıldı. Köprünün kendini tam olarak göstermesi kablo örme çalışmalarından sonra olacağı söyleniyor. Ayrıca çalışmalar esnasında 14’ncü bloklar arasına ilk bağ kirişi konulmuş; ardından 24’ncü bloklar arasına ikinci bağ kirişinin montajı yapılmıştır.

Toplam 32 blok üzerinden oluşturulması beklenen projede, toplam uzunluğun 318 metre olmasına karar verildi. Böylece 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek. Tamamlandığı vakit görkemli yapıda kule üzerlerine yerleştirilen, Çanakkale Savaşı’nın kahramanı Seyit Onbaşı’nın, sırtında taşıdığı top mermisinin tasviri yapılması bekleniyor. Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’ncü yılını simgeleneceği yapıda 2023 metrelik orta açıklığa sahip olan köprü, ‘dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü’ olarak listelerde yer alacak.

İnce düşüncelerin yer aldığı tasarımda, aynı zamanda bizleri kule bağlantıları ve bağlantı unsurlarının Türk bayrağı renkleri olan kırmızı-beyaz renkler beklemektedir. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri, toplam geçiş uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak. 2×3 trafik şeritli olması beklenen köprünün yaklaşık olarak 45,06 metre genişliğinde olması planlar dahiline eklendi. Köprü bakım ve onarım çalışmalarında kolaylık sağlanması açısından her iki tarafına yürüme yolları konulacak. Kulelerin temeli yaklaşık 40 metre derinlikte olup, deniz tabanında konumuyla dikkatleri üstüne çekmeye devam ediyor.