Kategoriler
Gündem

1970’te Mars’ta uzaylı yaşamına dair delil bulundu

Mars gezegeninde mikroorganizmalar keşfettiği öne sürülen Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), daha sonra benzer bir bulguya rastlamadı.

NASA’nın eski ve önemli çalışanlarından Gilbert Levin, Scientific American dergisine Gezegende mikroorganizmalar keşfettiklerine dair bir yazı kaleme aldı. Levin’ın, 10 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan yazısında 1970 yıllarında gerçekleştirilen Viking görevlerinde uzaylı yaşamına dair birkaç ipucu bulduklarını anlattı. Uzayda yaşamın olmadığına ilişkin herhangi bir delile rastlamadıklarını aktaran eski NASA çalışanı, Mars’taki toprağı organik bileşenlerle birleştirerek herhangi bir karbondioksit olup olmadığını kaydediyordu. Sonucunda toprakta bulunan herhangi bir mikroorganizma, bu bileşeni sindirip sera gazı açığa çıkaracaktı.

NASA, mikroorganizmaları buldu

Mars’a inen ilk uzay araçlarını barındıran Viking görevinde Gilbert Levin, bu testleri yürüten bir araştırmacı olarak görev aldı. Operasyonun başlatılmasından 22 yıl sonra yani 1997 yılında Levin, birbirine 6 bin 400 kilometre uzaklığında bulunan iki farklı araçtan yapılan dört ayrı testin pozitif cevap verdiğini duyurdu. Duyuruya göre her iki Viking uzay aracı da gezegenin yüzeyinde mikroorganizmaları keşfetti.

NASA, daha sonra Mars gezegeninde mikroorganizmaların varlığına ilişkin bir delile rastlanmadı. ABD’nin resmî bir kurumu olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Viking görevinde keşfedilen bulguların araçların iniş alanlarının çevresindeki toprakta yaşayan mikroorganizmaları kanıtlamak için yetersiz olduğuna yönelik açıklama yaparak bunların inorganik kimyasal reaksiyonlar olduğunu duyurdu.

Uzay Dairesi’nin eski çalışanı Gilbert Levin, Uzay Dairesi’nin 2020 yılındaki Mars görevi hakkında açıklamalarda bulundu. Daire’nin gezegende yaşam tespit edilmesine yönelik görevlerin yapılacaklar arasında yer alması gerektiğini ifade eden Levin, Mars’taki yaşamın varlığına ilişkin bulgularına eriştiğine inandığını açıkladı. Gilbert Levin, “NASA, 2020 Mars görevinde herhangi bir yaşam tespit etme testi yapmayacağını zaten duyurdu. Ancak Mars’taki bir sonraki görevde yaşam tespit etme görevlerinin yapılması gerektiğine inanıyorum. 1970’lerde Mars’ta yaşamın kanıtını bulduğuma inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Webtekno