Kategoriler
Ekonomi Gündem

26 mesleğe daha belge zorunluluğu… İşte o meslekler

Aralarında tarihi eser koruma ve restorasyon elemanının da bulunduğu birçok mesleğe belge zorunluluğu getirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Resmî Gazete’de çeşitli meslek gruplarını ilgilendiren tebliğ yayımladı. “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” başlıklı yazı, Bakanlık tarafından Resmî Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğle “tehlikeli” ya da “çok tehlikeli” olarak sınıflandırılan 26 mesleğe daha “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildi.

Son düzenlemeyle beraber 26 mesleğe daha belge zorunluluğu geldi. Böylece belge zorunluluğu gereken toplam meslek sayısı 143 adet oldu. Bu sayı son tebliğden önce 36 adetti. Belirtilen mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı olarak 776 lira seviyesinde para cezası kesilecek.

Belge zorunluluğu getirilen meslekler neler?

Belge zorunluluğu getirilen meslekler şunlar:

Üçüncü seviyedeki ağır vasıta tecrübe sürücüsü, üçüncü seviyedeki armürlü dokuma kumaş desen hazırlama elemanı, üçüncü seviyedeki armürlü dokuma kumaş desinatörü, üçüncü seviyedeki ayakçı (deri/kürk hazır giyim sektörü), dördüncü seviyedeki deri işlenti operatörü, üçüncü ve dördüncü seviyelerdeki haddeci, üçüncü seviyedeki iplik operatörü, üçüncü seviyedeki işaretçi, dördüncü seviyedeki jakarlı dokuma ve kumaş desen hazırlama elemanı, üçüncü seviyedeki kartonpiyer uygulayıcısı, dördüncü seviyedeki kesimci (deri/kürk hazır giyim sektörü), dördüncü seviyedeki kesimci (saraciye), üçüncü seviyedeki liman forklift operatörü, dördüncü seviyedeki liman saha istif makineleri operatörü (CRS VE ECS), üçüncü seviyedeki model makineci (deri/kürk hazır giyim sektörü), üçüncü seviyedeki otomasyon sistemleri programcısı, dördüncü seviyedeki otomotiv kontrol, test ve ayar işçisi, beşinci ve üçüncü seviyelerindeki tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı, üçüncü ve dördüncü seviyelerindeki taşlama tezgah işçisi, dördüncü seviyedeki taşlama ve tezgah işçisi, üçüncü seviyedeki yüksek gerilim kablo aksesuarları montajcısı, dördüncü seviyedeki yüksek gerilim teçhizatı test elemanı ve üçüncü seviyedeki yüksek gerilim teçhizatı test elemanı.