Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralık Emlak Endeksi daire fiyatlarının en çok arttığı illeri sıraladı

Ağustos 2020 dönemine ait Kiralık Emlak Endeksi, dairelerin aylık fiyatının arttığı ilk beş ilin Muğla, Mersin, Balıkesir ve Tekirdağ olduğunu gösterdi.

Hürriyet Emlak tarafından yayımlanan Ağustos 2020 dönemine ait Endekse göre bir yılda kiralık daire fiyatlarının en çok arttığı il, yüzde 86.25 oranla Muğla oldu. Muğla’yı yüzde 42.21’lik artışla Mersin takip etti.

Balıkesir’deki kiralık dairelerin fiyatı Balıkesir’de yüzde 35.23 oranında yükselirken Tekirdağ’daki bu oran, yüzde 30.55 seviyesinde.

Antalya’daki daire fiyatları yüzde 23 arttı

Kiralık Emlak Endeksi Hürriyet Emlak tarafından yayımlandı. Buna göre Antalya, İzmir, İstanbul, Bursa ve Ankara olmak üzre beş büyükşehir arasındaki fiyat artışı, en çok Antalya’da gerçekleşti.

Hürriyet Emlak tarafından paylaşılan Ağustos 2020 Endekse göre Antalya’daki dairelerin aylık fiyatı, bir yılda yüzde 23.07 arttı. İzmir’deki kiralık daireler yüzde 21.42 pahalılaşırken İstanbul, beş büyükşehir arasında üçüncü sıraya yerleşti.

İstanbul’daki kira artışı en çok Başakşehir’de

İstanbul’un ilçeleri genelindeki daire fiyatlarının artışı, en çok Başakşehir’de oldu. Başakşehir’i sırasıyla Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Esenyurt ve Beşiktaş izledi.

Buradaki kiralık daire fiyatları yüzde 56.49 arttı. Bağcılar’daki bu artış, yüzde 54.32 oranındayken Gaziosmanpaşa ilçesindeki bu seviye, yüzde 51.81 oranında. Ağustos 2020 dönemini gösteren Kiralık Emlak Endeksi, Esenyurt ilçesindeki kira artışının yüzde 50.95 oranında olduğunu gösterdi. Esenyurt’u yüzde 50.37’lik oran ile Beşiktaş izledi.

Ankara’da daire kiralarının en fazla arttığı iller

Gölbaşı’ndaki ev kiraları, neredeyse iki katına çıktı. Başkentin Gölbaşı ilçesindeki daire fiyatlarındaki artış, yüzde 93.99 oranında. Kiralık Emlak Endeksi verilerine göre Çankaya’daki bu oran, yüzde 44.66 seviyesinde.

Üçüncü sırada ise Çankaya’yı izleyen Yenimahalle’deki kiralık daireler yer aldı. Yenimahalle’deki kiralık daire fiyatları, yüzde 32.27 yükseldi. Etimesgut’taki bu oran yüzde 30.37 seviyesindeyken Mamak’ta ise bu oran, yüzde 28.01 seviyesinde bulunuyor.

Kiralık Emlak Endeksi: Çeşme’deki kiralar yüzde 126,1 arttı

İzmir geneline bakıldığındaysa Çeşme’deki kiralık evlerin fiyatı, bir yıl içinde yüzde 126,1 yükseldi. Çeşme’yi takip eden Çiğli’de yüzde 46.94, Narlıdere’de yüzde 40.48, Konak’ta yüzde 30.99, Menemen’deyse yüzde 30.3 oranında kira artışı söz konusu.

“Muğla’da günlük kiralıklar pandemi döneminde çok fazla talep gördü.”

Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan konuyla ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Muğla’da günlük kiralıklar pandemi döneminde çok fazla talep gördü. Bölgedeki kiralıklar sezonluk olarak artıyordu ancak bu artışta pandeminin etkisi daha fazla oldu. Aylık 10 bin TL’ye verilen müstakil evlerin kiraları iki katına çıktı. Muğla’da kiralık evler en çok Bodrum ve Fethiye’de talep gördü. Dalyan ve Dalaman taraflarında da kiralık oranları da havalimanına yakın olmasından dolayı artış gösterdi. Marmaris, Selimiye ve Hisarönü’nde ciddi artışlar gözlemlendi. Bir diğer yüksek artışın olduğu il Mersin oldu. Mersin yazlık ve sezonluk bölge olduğu için son aylarda çok tercih edilmeye başladı. Pandemi döneminde yoğun yazlık ev arayışı ve merkezden uzaklaşma isteği Mersin’deki yazlık bölgelerde emlak piyasasını da hareketlendirdi. Sahil kesimi ve yayla kısımlarına taleplerde artış gözlemlendi. Balıkesir de pandemi döneminde kiralık konut arayışında en çok ilgi gören iller arasındaydı. En çok talep gören yerler Edremit ve Ayvalık oldu. Yeni konut projelerinin hayata geçmesiyle bu bölgeye olan talebin ilerleyen zamanlarda da artacağını öngörüyoruz. Son olarak Tekirdağ’da önemli oranda bir artış gözlemlendi. Pandemi nedeniyle şehirden çok fazla uzaklaşmak istemeyenlerin İstanbul’a yakın olduğu için Tekirdağ’ı da yüksek oranda tercih ettiğini söyleyebiliriz.”