Kategoriler
Emlak Haberleri

Yabancılara konut satışında yılın son çeyrek beklentisi açıklandı

Yabancılara konut satışında son 3 aylık dönem, geçen yılın aynı dönemine kıyasla artışa geçti. Salgın hastalık korkusunun yaşandığı tüm dünya üzerinde böylesine bir artış Türkiye için oldukça olumlu sayılmaktadır. Alım şansının arttırıldığı piyasa içinde devam eden talepler son çeyrekteki rakamları yükselterek, pandemi öncesindeki seviyeye erişmesini sağlayabilir.

Yabancılara konut satışında son çeyrek beklentisi

Koronavirüs salgın hastalığı sonrasında belirlenen sosyal izolasyon tedbirleri neredeyse tüm dünya ülkelerini kapsamıştı. Mart ayında ilk vakanın duyurulduğu Türkiye’de ise gayrimenkul piyasasındaki gerilim veri paylaşımlarıyla ortaya çıkarılmıştır. Sınır kapılarının kapatıldığı ve uçuşların ertelendiği ülke içinde piyasadaki durağanlaşma pek çok açıdan korkutucu göründü. Özellikle 250 alt sektörün yalnızca inşaat ve gayrimenkul sektörlerinden pay edinmesi, işsizlik rakamlarındaki artış olarak yorumlanmıştır. 2019’un verilerine göz attığımızda ilk 5 ay yaşanan düşüş eğilimi, ağustosun gelişiyle birlikte yükselişe geçti. Yabancılara konut satışında yeniden aktif olan Türkiye, turizm sezonunun başlamasını fırsat bilmiştir. Ağır vakalara sahip İtalya’nın bile uçuş izni verdiği duyurulurken, haziran ayı Türkiye için ‘yeni normal’ oldu.

Ağustosun gelişi piyasaya yaradı

2020’nin ilk 5 aylık döneminde durgunlaşan piyasayı hareketlendirmek isteyen hükümetten teşvik sesleri geldi. Bunun üzerine kamu bankaları harekete geçerek, cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attılar. Düşük faizli kredi seçeneklerinin duyurusuyla birlikte beklemede kalan pek çok alıcı ev sahibi olma şansına erişti. Haziran ayını ‘yeni normal’ olarak bizlere tanıtan hükümet, turizm sezonunu değerlendirerek yabancıya satış yapma kararına vardı. Sınır kapılarının açılmasıyla birlikte ülkeye akın eden turistler, ağustos ayını konut satın alarak değerlendirdi. Eylülde yüzde 26,1 artışa geçtiği görülen satışlar, ekim ayında yüzde 23,1 seviyesindedir. Üç ayı pozitif şekilde geçiren gayrimenkul piyasası, kasım ve aralık ayına dair umutlarını yeşertti.

Geçen yıla oranla artış yüzde 13,8 oldu

Yılın ilk çeyreğinde yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artış yaşamıştır. Bu artış rakamlara 10 bin 948 adet olarak duyuruldu. İkinci çeyrekte salgının etkisiyle birlikte yabancıya konut satışlarında yüzde 67,9’luk bir gerileme görüldü. Toplamda 3 bin 314 adedi bulan satışlar, üçüncü çeyrekte yeniden yükselişe geçmiştir. Kısıtlamaları kaldıran ve salgın etkisini geriye iten Türkiye’de yabancılar 11 bin 903 adet konut satın aldı. Dördüncü çeyreğe güçlü giren piyasa yabancılara konut satışında yüzde 23,1 artış ile 4 bin 272 adetten, 5 bin 258’e yükseldi. Sektör temsilcilerinin yorumuna göre, satışlarda tüm zamanların en yüksek dördüncü çeyreği elde edilebilir.

İstanbul listenin başına geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince İstanbul’da satışı sağlanan 2 bin 458 konutu yabancılar satın aldı. Geçtiğimiz yılın eylül ayında 2 bin 43 konutun sahibi olan yabancı alıcılar, İstanbul’u tercih ettiler. Yine geçen yılın ekim ayına göre bu yılki artış 20,3 oldu. Listenin devamını oluşturan Antalya ise 928 konutun satışıyla rol oynamıştır. Antalya’dan sonra 347 konutla gelen Ankara’yı, 187 konutla Yalova ve 186 konutla Bursa takip etti. Yabancılara konut satışında 10 aylık veriler İstanbul’da 14 bin 424, Antalya’da 6 bin 53, Ankara’da 2 bin 176, Bursa’da bin 68 ve Yalova’da bin 8 değerine ulaştı.