Kategoriler
Ekonomi Gündem

ABD’deki işsizlik rekor seviyeye ulaştı

ABD’deki işsizlik oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel piyasaları olumsuz yönde etkilerken ABD’deki işsizlik oranı rekor seviyeye ulaştı. Anadolu Ajansınîn haberine göre ülkedeki tarım dışı istihdam, bu yılın nisan ayında 20,5 milyon kişi azaldı. Bu düşüş, beklenenin altında gelse de rekora imza attı. Böylece ülkedeki işsizlik oranı yüzde 14,7 oranında oldu. İşsizlik oranının yüzde 16 oranında olacağına ilişkin beklentiler ise tarım dışındaki istihdamın 22 milyon kişinin azalması yönündeydi.

Tüm zamanların en fazla düşüşünün gerçekleştiği tarım dışı istihdamda eğlence ve konaklama sektörleri başta olmak üzere tüm ana sektörlerdeki işten çıkarmaların etkisi oldu. İşsizlik oranı mart ayında yüzde 4,4 oranında olmuştu. ABD’deki mart ayına ilişkin işsiz kişi sayısı 15,9 milyon artarak 23,1 milyon oldu.

İş gücüne katılım oranı en düşük seviyede

Öte yandan iş gücüne katılım oranı, geçtiğimiz ay, en düşük seviyede oldu. Buna göre iş gücüne katılım oranı nisan ayında 2,5 puan azalarak yüzde 60,2 seviyesinde olarak kayda geçti. İş gücüne katılım oranı 1973 yılının ilk ayından itibaren en düşük seviyesini kaydetti.

Ayrıca ABD’de haftalık çalışma saatinde de düşüş gözlemlendi. Ülkedeki haftalık ortalama çalışma saati 34,2’ye düştü. Saatlik kazanç ise nisan ayında 30.01 dolar olarak kayda geçti.

Almanya’nın ithalat ve ihracatı geriledi

Öte yandan Almanya’nın ithalat ve ihracat rakamlarında da düşüş meydana geldi. Almanya’daki mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, mart ayında, önceki aya göre yüzde 11,8 oranında gerileyerek 99,2 milyar avro olarak kayda geçti.

Gerileme, beklenilenin de altında geldi. Ülkenin mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatındaki gerilemenin yüzde 5 oranında olacağı görüşü hâkimdi. Almanya’nın ithalattan elde gelir ise bu yılın mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 oranında geriledi.